Indicele prețurilor de consum a crescut cu 8,7% în termeni anuali în aprilie, dar Marea Britanie este țara cu cea mai mare rată a inflației dintre economiile avansate din G7, alături de Italia. Este pentru prima dată când inflația scade sub 10%, din august 2022.

Deși rata generală a inflației este în scădere, experții estimează că există și alte semne că Regatul Unit se află încă sub presiunile prețurilor, întrucât inflația de bază, care exclude prețurile la energie, alimente, tutun și creșterea prețurilor în sectoarele serviciilor, este la cel mai ridicat nivel din 1992. Inflația prețurilor la alimente este resimțită cu intensitate de gospodăriile mai sărace, care cheltuiesc o proporție mai mare din veniturile lor pe bunuri de bază.

Prețurile la alimente și băuturi nealcoolice au avut un avans anual de +19% în aprilie, ceea ce reprezintă doar o scădere marginală față de rata de +19,1% din martie. Potrivit oficiului britanic de statistică, rata anuală pentru alimente și băuturi în aprilie 2023 este a doua cea mai mare înregistrată în ultimii 45 de ani. În august 1977 a fost de 21,9%.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday