Update: Autoritățile de la Moscova susțin că au eliminat grupurile armate care au trecut granița din Ucraina, după două zile de luptă. Touși, notează Reuters, nu există o confirmare independentă că luptele s-au încheiat, deși unul dintre cele două grupuri care pretind că sunt în spatele atacului a scris pe rețelele de socializare: ”Într-o zi ne vom întoarce să rămânem”.

Pe de altă parte, există informații că luptele nu s-au încheiat. Conform unui corespondent al Financial Times, care a vorbit cu liderul grupurilor de partizani, operațiunea nu s-a încheiat. 

Informațiile contradictoii continuă. Ministerul Apărării din Rusia pretinde că a ucis peste 70 de inamici și că a distrus patru vehicule blindate și cinci camionete. La rândul său, Legiunea ”Libertatea Rusiei” a anunțat că continuă să elibereze regiunea Belgorod împreună cu ”Corpul de Voluntari Rusi”. Aceștia subliniază că Armata Rusă nu a putut să se opună ”voluntarilor patrioti”.

Update: Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konașenkov, a declarat în informarea sa zilnică faptul că grupurile armate care au atacat în interiorul Rusiei “au fost forțate să treacă granița în Ucraina”. Acesta susține că cel puțin 70 de insurgenți au fost uciși, însă aceste informații nu pot fi confirmate din surse independente, momentan.

“În cursul operațiunii antiteroriste, formațiunile naționaliste au fost blocate și înfrânte prin lovituri aeriene, focuri de artilerie și acțiunile active ale unităților care acoperă frontiera de stat a Districtului Militar Vest. Naționaliștii au fost împinși înapoi pe teritoriul Ucrainei, unde au continuat să fie atacați până au fost eliminați. Peste 70 de teroriști ucraineni, 4 vehicule blindate de luptă și 5 camionete au fost distruse”, a adăugat Igor Konașenkov, citat de TASS și Sky News. Ucraina nu a reacționat cu privire la această informație, însă anterior s-a delimitat de atac, despre care a spus că este unul intern.

În paralel, și SUA a reacționat cu privire la conflictul din Belgorod. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a spus luni seara că Washingtonul nu permite și nu încurajează atacurile în afara granițelor ucrainene, însă a subliniat că “depinde de Ucraina să decidă cum vrea să își desfășoare operațiunile militare, în contextul în care Rusia este agresorul”. 

Știrea în forma inițială: Confuzie și panică în Rusia, în urma incursiunii militare din regiunea Belgorod. Operațiunile continuă și marți dimineața. Sursele ruse spun că ar putea fi o diversiune ce ar masca debutul contraofensivei ucrainene. Serviciul de informații ucrainean susține că rușii ar fi evacuat armele nucleare tactice de la o bază din zona atacată.

ISW observă că spațiul informațional rusesc a fost “semnificativ șocat” de incident, reacționând cu “un grad de panică, fracționism și incoerență”. Nimeni nu își explică cum a fost posibilă spargerea frontierei de stat a Federației Ruse, cu două tancuri și câteva blindate, precum și înaintarea acestor brigăzi circa opt kilometri în interiorul regiunii Belgorod, înainte ca FSB (în cadrul căruia funcționează grănicerii) și Armata Rusă să poată răspunde în orice fel.

Pe rețelele de socializare circulă filmulețe cu transportoare blindate ale Armatei Ruse (marcate cu Z), capturate de insurgenți, iar bloggerii militari ruși recunosc faptul că aceștia au capturat mai multe așezări, înainte de a întâmpina orice formă de rezistență.

În timp ce canalul militar Rybar spune că insurgenții s-au retras înapoi în Ucraina, Grey Zone, un canal de Telegram afiliat Wagner, susține că luptele au continuat azi noapte, fiind susținute de tirurile peste frontieră ale artileriei ucrainene. Tot Grey Zone susține că ar fi fost observate coloane de blindate și tancuri ucrainene, care s-ar mișca din regiunea Sumî spre Harkov (ambele în Ucraina) pentru o posibilă contraofensivă pe Frontul de Est, spre Kupiansk.

Alți comentatori și-au exprimat furia legată de faptul că aceste brigăzi sunt formate din ruși și i-au etichetat drept trădători, susținând că operațiunea are doar sensul de a știrbi “gloria capturării Bakhmut” de către Armata Rusă. Fostul ofițer rus, Igor Girkin, opozant al Kremlinului, dar considerat criminal de război în Ucraina, a remarcat că astfel de raiduri transfrontaliere ar putea face parte din strategia de contraofensivă pe scară largă a Ucrainei, iar Evgheni Prigojin, finanțatorul grupării Wagner, a profitat de incident pentru a acuza guvernul și Ministerul Apărării că nu are capacitatea de a apăra granițele Rusiei.

ISW observă faptul că incursiunea a dovedit că prima linie de fortificații rusești, aflată la circa doi km de frontieră, este formată din soldați slab echipați și instruiți.

Peste noapte, un sediu al Ministerului de Interne din Belgorod a fost lovit de o dronă. Potrivit presei ucrainene, ar fi vorba chiar de clădirea FSB.

Într-o declarație făcută marți dimineață, guvernatorul regiunii Belgorod spune că “forțele militare și de securitate ruse încă încearcă să curețe regiunea de militanți și sabotori ucraineni, iar rezidenții așezărilor de frontieră nu se vor întoarce la casele lor până la încheierea operațiunii antiteroriste”.

Oficial, Ucraina susține că nu este “direct implicată” în operațiunile voluntarilor ruși din Belgorod, chiar dacă aceștia au folosit vehicule de luptă de producție americană. Un purtător de cuvânt al GUR, serviciul militar ucrainean, a declarat că autoritățile ruse s-au grăbit să evacueze muniția nucleară tactică (obuze încărcate cu focoase de putere mică) aflată la o bază din regiunea Belgorod. Nu există o confirmare independentă a acestei informații.

Surse: ISW, PravdaUA, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday