“Legea învățământului preuniversitar” și “Legea învățământului superior” au fost adoptate în această seară de către Senatul României, în calitate de cameră decizională. Ele vor intra în vigoare după ce vor fi promulgate de președinte și publicate în Monitorul Oficial.

“Legea învățământului preuniversitar” prevede mai multe modificări, cele mai notabile fiind introducerea religiei ca materie opțională la examenul de Bacalaureat, posibilitatea ca liceele să organizeze un examen de admitere pentru 50% din locurile pe care le au disponibile și reintroducerea exmatriculării. Aceasta din urmă se va aplica numai în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar.

“Legea învățământului superior”, pe de altă parte, le permite rectorilor în funcție să mai rămână maximum 10 ani la conducerea universităților.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a salutat “aprobarea noilor legi ale educației, ce includ soluții de creștere a accesului la educație fiecărui copil și susțin performanțele celor meritorii”. În schimb, Cătălin Drulă a anunțat că USR și partidul Forța Dreptei vor ataca legile la Curtea Constituțională.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday