Autoritatea chineză pentru securitatea cibernetică a transmis că produsele companiei americane Micron Technology ar putea periclita grav lanțul de aprovizionare al infrastructurii critice de informații din China și ar putea amenința securitatea națională”. Astfel, Beijingul le-a interzis companiilor să mai folosească produsele respective în proiecte de infrastructură critică.

Graham Webster, redactor-șef al proiectului DigiChina de la Centrul de politici cibernetice al Universității Stanford, a declarat că printre riscuri se numără potențialul unor noi sancțiuni din partea Washingtonului, care ar putea tăia accesul unor companii chineze importante la cipurile de memorie ale Micron. Webster a explicat că decizia Chinei ar fi putut fi parțial o măsură de reducere a riscurilor pentru a evita să se bazeze în continuare pe livrările pe care SUA le-ar putea întrerupe“.

Mulți analiști consideră că decizia este o primă reacție dată de China la eforturile Statelor Unite de a-i bloca accesul la cele mai avansate microprocesoare. În cadrul summitului G7 din acest weekend, președintele american Joe Biden a declarat că statele membre încearcă să elimine riscurile și să diversifice relația cu China, concret să ia măsuri pentru a diversifica lanțurile de aprovizionare”.

Interzicerea cipurilor Micron ar putea avea un impact considerabil asupra vânzărilor companiei. Anul trecut, 10% din veniturile globale ale Micron au venit din China (3,3 miliarde de dolari). De asemenea, decizia ar putea avea un efect de propagare în lanțurile de aprovizionare din China, deoarece clienții chinezi ai Micron încearcă să înlocuiască cipurile de memorie americane cu versiuni autohtone sau coreene. Producătorii sud-coreeni de cipuri, precum Samsung și SK Hynix, sunt concurenții Micron și fac deja afaceri semnificative cu China.

Surse alternative: The New York Times, BBC

Sursa Foto: Rbdoes / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday