După ce Prigojin a proclamat cucerirea ultimelor poziții ucrainene din orașul Bakhmut, situație negată de ucraineni, iar Putin a felicitat Armata Rusă și trupele Wagner, propaganda rusă încearcă să transforme acest eveniment într-unul istoric. Publicația de opoziție Meduza a realizat o monitorizare a presei ruse, care nu s-a dat în lături de la a compara lupta Armatei Ruse la Bakhmut cu “modul în care bunicii noștri au căzut la Berlin”.

ISW a arătat anterior că Bakhmut nu reprezintă nicio importanță strategică sau tactică, iar încăpățânarea rușilor de a-l cuceri cu orice preț răspunde unui ordin politic și de propagandă, pentru a putea oferi populației ruse o victorie, oricare ar fi aceasta. În analiza sa zilnică de azi, ISW comentează că “reacțiile presei ruse la pretinsa capturare a orașului Bakhmut ilustrează o divizare din ce în ce mai mare între prezentarea internă a războiului de către Kremlin și acoperirea acestuia de către comunitatea bloggerilor militari ultranaționaliști. Televiziunea de stat rusă a descris presupusa capturare a lui Bakhmut ca pe un eveniment istoric fundamental și a susținut că capturarea orașului ar facilita operațiunile rusești de capturare a Sloviansk și Kramatorsk, ba chiar și a orașului Nipru, care se află la peste 200 de km vest de Bakhmut”.

Zelenski a negat ieri faptul că rușii ar controla integral Bakhmut, iar ulterior Armata Ucraineană a comunicat că deja controlează punctele înalte din jurul orașului, iar acest lucru îi va permite o “încercuire operațională” a acestuia, ceea ce înseamnă că ar putea bombarda toate rutele de intrare și de ieșire din oraș. Este totuși de așteptat ca Armata Rusă să trimită întăriri pentru apărarea sa, fiind semnalate în weekend convoaie de tancuri care se îndreptau spre nord de la Donețk. Televiziunea ucraineană Nexta a publicat imagini despre care pretinde că ar arăta forțele speciale ucrainene desfășurând operațiuni în interiorul Bakhmut, luni dimineața.

Noaptea trecută, Rusia a bombardat cu drone Kievul și a lansat mai multe rachete asupra orașului Nipru, din centrul Ucrainei. Imaginile de pe rețelele de socializare arată pagube importante făcute în acest oraș de rachete Kalibr.

Există fotografii ale unor epave care par a arăta că au fost utilizate și rachete anti-navă în atac, ceea ce ar putea confirma faptul că stocul de rachete de croazieră al Armatei Ruse este în scădere.

Pe Frontul de Sud, în regiunea Herson, ucrainenii susțin că ar fi doborât o aeronavă rusească Suhoi Su-35 (pentru supremație aeriană), care ar fi căzut în Marea Neagră.

Pe rețelele de socializare circulă imagini de noapte care par a arăta o aeronavă care, țintită de antiaeriană, execută manevre evazive și lansează contramăsuri, înainte de a se prăbuși.

Alte imagini, neconfirmate încă, par a arăta explozii ce ar fi avut loc azi-noapte lângă Simferopol, cel mai mare oraș din Crimeea.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday