Studiul, intitulat sugestiv “Time to pay the Piper”, aduce argumente conform cărora corporațiile generatoare de dioxid de carbon ar trebui să folosească o parte din “averea lor contaminată” pentru a compensa victimele şi dezinformarea răspândită.

Cercetarea se bazează pe date emise de Carbon Majors, care supraveghează emisiile companiilor de petrol, gaze și cărbune din 1988. Subliniază astfel că printre cele mai mari 21 de companii poluante se află BP, Shell, ExxonMobil, Total, compania petrolieră de stat a Arabiei Saudite și Chevron. Autorii studiului spun că acestea sunt responsabile de daunele climatice (inclusiv secetă, incendii, creşterea nivelului mării şi topirea gheţarilor), care urmează să se agraveze între 2025 şi 2050. 

Potrivit a peste şapte sute de specialişti din domeniul climatic, daunele economice globale anticipate în următorii 27 de ani se ridică la 99 miliarde de dolari, dintre care aproximativ 70 miliarde de dolari revin doar emisiilor generate de combustibilii fosili. Studiul prelucrează aceste date şi atribuie o treime din costuri industriei globale a combustibililor fosili și câte o treime guvernelor și consumatorilor, adică daune climatice cu o valoare cumulată de 23,2 miliarde de dolari.

Este pentru prima dată când un studiu evaluează povara economică cauzată de firme independente, care au obţinut și continuă să obţină averi prin exploatarea combustibililor fosili care afectează planeta. Deşi cercetătorii explică că sumele sunt substanţiale, subliniază faptul că vieţile omenești, speciile de animale dispărute și biodiversitatea în general sunt neprețuite.

Potrivit Margarethei Wewerinke-Singh, profesor la Universitatea din Amsterdam, noul studiu “ar putea oferi dovezi factorilor de decizie și negociatorilor care să stabilească un cadru concret pentru alocarea responsabilității pentru costurile climatice a celor mai mari poluatori istorici din lume”.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday