Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a semnalat vineri că “trebuie să avem în continuare rate ale dobânzilor de referință ridicate, așa că este un moment în care trebuie să ne punem pe poziții, să urmărim și să îndeplinim această țintă“.

Reamintim că BCE a crescut luna aceasta, pentru a șaptea oară, dobânda de referință cu +0,25%, într-un pas mai mic față de majorările anterioare de +0,5%, în timp ce țintește o inflație pe termen mediu de 2%.

Lagarde, care nu a detaliat potențialele creșteri ulterioare, a mai spus că “scopul nostru este simplu și la obiect: stabilitatea prețurilor. Și trebuie să fim complet determinați să oferim acest lucru”.

Specialiștii estimează o nouă creștere a dobânzii de referință cu +0,25%, la ședința BCE din iunie și, posibil, încă o alta până la sfârșitul verii, urmată de reduceri începând abia de anul viitor.

Creșterea prețurilor, punctul central al factorilor de decizie ai BCE din ultimele luni, a încetinit ușor în aprilie la +7,3% de la +7,5%. Lagarde a mai transmis că zona euro se află într-un moment “critic” cu inflația în scădere, iar înăsprirea monetară începe să aibă un impact asupra băncilor care limitează creditările.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday