Firma de recrutare Hays a desfășurat un studiu despre cum percep angajații și angajatorii britanici rolul inteligenței artificiale la locul de muncă, în contextul în care AI este implementată în din ce în ce mai multe sectoare. Angajații s-au dovedit mai temători și mai neîncrezători decât patronii lor, în timp ce firmele consideră că principalul beneficiu adus de tehnologie sunt reducerile de costuri.

56% dintre patronii britanici consideră că AI ar trebui să fie acceptată la locul de muncă, în timp ce în rândul angajaților, procentul scade la 49%. Dacă 8% dintre patroni spun că tehnologia ar trebui să fie “de temut”, procentul în rândul angajaților ajunge la 13%.

21% dintre angajatori afirmă că folosesc deja instrumente de inteligență artificială, cum este ChatGPT, iar 27% investesc în trainingul personalului uman pentru a utiliza tehnologiile. Cei mai mulți sunt din sectorul de marketing, apoi din tech, arhitectură și vânzări. Printre beneficiile văzute de ei sunt reducerea costurilor, eficientizarea unor procese de muncă și îmbunătățirea productivității.

În schimb, 55% dintre lucrători spun că patronii nu le oferă programe de pregătire pentru a folosi inteligența artificială la muncă. Aproape o treime nu consideră că au competențele necesare pentru a se folosi de sistemele de inteligență artificială, deși firmele britanice au început deja să le adopte.

Sondajul mai reflectă și că doar 3% dintre firmele consultate au interzis utilizarea AI la muncă și că 18% se gândesc să facă acest lucru. Principalul argument este neînțelegerea beneficiilor pe care le-ar putea aduce.

Sursa: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday