Studiu. Mai mult de jumătate din lacurile de pe Pământ au început să sece, în ultimii 30 de ani, din cauza schimbărilor climatice și a utilizării nesustenabile a apei de către oameni.

O echipă internațională de cercetători a realizat un studiu care arată că cele mai importante surse de apă dulce din lume, inclusiv din Europa, Asia, și America de Sud, pierd anual un volum de apă cumulat de aproximativ 22 de miliarde de tone și sunt acum semnificativ mai mici decât la începutul anilor 90. În cadrul studiului au fost evaluate aproape 2.000 de lacuri mari, prin măsurători făcute din satelit, combinate cu modele climatice și hidrologice. În urma evaluării cercetătorii au descoperit că utilizarea umană nesustenabilă, schimbarea mediilor de precipitații și creșterea temperaturilor au dus la scăderea nivelului a 53% dintre lacurile la evaluate, comparativ cu nivelul acestora înregistrat în 1992.

În general, cercetătorii consideră că schimbările climatice vor face ca zonele aride ale lumii să devină și mai uscate, în timp ce, în zonele umede, clima va deveni și mai ploioasă, dar studiul a constatat pierderi semnificative de apă chiar și în regiunile tropicale. “Acest lucru nu ar trebui să fie trecut cu vederea”, a spus Fangfang Yao, hidrolog la Universitatea din Virginia, coordonatorul studiul publicat în revista Science. 

Oamenii de știință au avertizat că este de importanță critică prevenirea creșterii temperaturilor medii anuale dincolo de pargul de +1,5 grade Celisus față de perioada preindustrială, pentru a evita consecințe catastrofale. În prezent, aceste medii au ajuns la +1,1 grade Celsius, iar pragul de +1,5 grade va fi probabil atins până în 2027.

Sursă: Reuters

Sursă Foto: Moutwtrng | Dreamstime.com

Folosim cookies