Scenariul s-ar putea dovedi cel mai realist pe termen lung, scrie publicația europeană în analiză, având în vedere că nici Moscova, nici Kievul nu înclină spre acceptarea unei înfrângeri. Cazul este din ce în ce mai probabil și în contextul temerilor Administrației Biden că viitoarea contraofensivă ucraineană nu va lovi puternic Rusia. 

Conflictul înghețat ar fi un rezultat de termen lung acceptabil și din punct de vedere politic pentru SUA și alte țări care sprijină Ucraina, conform Politico. Astfel, ar scădea numărul confruntărilor, al costului plătit pentru susținerea Kievului și atenția publică ațintită asupra războiului. Un oficial american a declarat, sub protecția anonimatului, că Administrația Biden ia acum în discuție și planuri pe termen lung, în condițiile în care la începutul conflictului ele erau axate pe urgențe. Informația a fost confirmată de alți trei oficiali americani.

Un fost reprezentant de rang înalt de la Casa Albă a explicat că sunt două tabere care vorbesc despre viitorul Ucrainei. Una vorbește despre o Ucraină care are în administrație orașul Mariupol și are ieșire la Marea Azov, iar cealaltă pune accent pe securitatea statului, indiferent pe cât teritoriu se va întinde.

Persoanele consultate de Politico subliniază că discuțiile au caracter incipient și că războiul va rămâne încrâncenat pentru o bună perioadă de timp. Acestea au reafirmat poziția președintelui Joe Biden, care s-a angajat să ofere Ucrainei tot sprijinul de care are nevoie pentru a învinge Rusia. Dar chiar și planificarea pentru un conflict înghețat ar putea afecta încrederea liderilor ucraineni, notează publicația. Acestor îngrijorări li se adaugă și agitația din rândul unor congresmeni republicani, care vor reducerea sprijinului financiar și militar pentru Kiev.

O a cincea persoană, reprezentant de rang înalt al Administrației Biden, a afirmat că singura certitudine este faptul că Rusia nu va ocupa Ucraina. Și Mark Milley, șeful Statului Major Interarme, a spus în repetate rânduri că războiul se va încheia prin negocieri de pace, iar nu cu o victorie pe câmpul de luptă.

Alcătuirea pachetelor de ajutor militar pentru Ucraina reflectă orientarea pe termen lung, susține și un oficial al Departamentului Apărării. Cantitatea de muniție și echipamente livrate direct din stocurile americanilor a scăzut, dar au crescut sumele acordate pentru achiziții de la producători. Cel mai recent, Joe Biden a semnat pentru transferul de armament în valoare de 300 de dolari și a acordat 1,2 miliarde de dolari, bani destinați cumpărării de armament nou.

Unii oficiali și analiști americani cosideră că situația ar putea fi “rezolvată” pe modelul Războiului din Coreea. Astfel, deși Nordul și Sudul au semnat un armistițiu în 1953, războiul nu a fost încheiat oficial nici acum, după 70 de ani. Fostul oficial de la Casa Albă consideră că această variantă “a fost discutată cu siguranță de către oficialii și analiștii din interiorul și din afara guvernului. Este plauzibilă, pentru că nicio parte nu va trebui să recunoască noi granițe și singurul lucru pentru care trebuie să cadă de acord este oprirea focului de-a lungul unei linii stabilite”. Alte cazuri care ar putea servi drept exemple sunt disputele pentru provincii – între India și Pakistan pentru Kashmir sau între Azerbaidjan și Armenia pentru Nagorno-Karabah – o serie de războaie întrerupte, care se reiau ocazional.

Analiza integrală pe Politico.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday