Război în Ucraina. Trupele Wagner au cucerit aproape în totalitate orașul Bakhmut din Donbas, dar înaintarea pe flancuri a ucrainenilor riscă să le încercuiască. Bombardamente, azi-noapte, asupra Kievului și Odesei.

După incidentele create de filmările postate pe rețelele de socializare cu atacul de luni noapte al rușilor asupra bateriei Patriot de la Kiev, autoritățile ucrainene cer din nou populației “liniște pe rețele”, iar tăcerea informațională pare a fi acum respectată.

ISW arată că frontul este activ la Bakhmut, în Donbas, unde mai există foarte puține puncte de rezistență ucraineană, în vestul orașului, dar contraatacul ucrainean continuă pe flancuri, în jurul acestuia. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe Est al Ucrainei a declarat că forțele ucrainene au avansat cu până la 500 de metri, în ultimele 24 de ore și continuă să atace flancurile rusești. Bloggerii ruși au difuzat un montaj, realizat cu drona, care arată orașul Bakhmut complet distrus, după lunile de zile în care ucrainenii s-au retras în luptă, treptat, provocând pierderi majore trupelor Wagner și Armatei Ruse.

De altfel, finanțatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a cărui voce a fost montată pe filmare, neagă afirmația Ministerului Apărării din Rusia că ar exista vreun câștig teritorial al trupelor ruse. Bloggerii militari ruși recunosc că Ucraina are acum inițiativa în zona Bakhmut, în timp ce Armata Rusă trebuie să aducă trupe din alte zone pentru a opri avansul ucrainenilor.

Pe Frontul de Sud, în Herson, oficialii ucraineni au raportat că operațiunile ofensive peste Nipru sunt limitate de lățimea râului și de caracteristicile câmpului de luptă, iar avansul este unul limitat. Insulele de pe râu, câștigate de ucraineni, sunt mlăștinoase și nu permit decât o adăpostire limitată a forțelor ucrainene.

Pe de altă parte, bloggerii militari ruși susțin că artileria ucraineană crește ritmul bombardamentelor pe Frontul de Sud, în regiunea Zaporijie.

Azi-noapte Rusia a lansat un nou val de bombardamente cu drone și rachete asupra Kievului, Odesei și orașului Nikolaev. Armata Ucraineană susține că a interceptat 29 din cele 30 de rachete de croazieră lansate, precum și două drone kamikaze. La Kiev au fost raportate mai multe incendii, provocate de resturile rachetelor doborâte de antiaeriană.

Surse alternative: ISW, PravadaUA

Folosim cookies