Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a postat pe Twitter un videoclip în care încurajează cetățenii europeni să iasă la vot, să ia parte la cel mai mare exercițiu democratic din Europa. Uniunea Europeană nu este perfectă. Ea evoluează continuu. Lumea se schimbă și noi trebuie să ne schimbăm odată cu ea. Avem nevoie de reforme. Nu ne poate fi teamă de schimbare. Trebuie să o îmbrățișăm.

Alegerile pentru Parlamentul European, în momentul de față condus de Roberta Metsola, au loc o dată la cinci ani, pe parcursul a patru zile, și sunt considerate cel mai mare scrutin transnațional din lume. Peste 400 de milioane de alegători de diferite naționalități votează în același timp pentru a-și alege reprezentanții politici.

În total, instituția europeană este formată din 705 europarlamentari. O primă proiecție realizată de Europe Elects, un agregator de sondaje care colectează și publică date legate de alegeri, sugerează că Partidul Popular European (PPE) va pierde în jur de 20 de locuri, dar va rămâne în continuare cel mai mare grup, fiind urmat de cel al Socialiștilor și Democraților (S&D).

Parlamentul European poate trage la răspundere alte instituții europene, precum Comisia. El alege președintele Comisiei Europene și joacă un rol-cheie în verificarea comisarilor desemnați prin audieri individuale. Toate funcțiile alese în Parlament (președintele, vicepreședinții, chestorii, președinții de comisie și de delegație și vicepreședinții) au un mandat de doi ani și jumătate.

Președintele Comisiei Europene este propus de liderii celor 27 de state membre ale UE și ales de Parlamentul European. În 2019, statele au propus-o pe Ursula von der Leyen pentru această poziție, iar Parlamentul a ales-o cu majoritate absolută.

Ursula von der Leyen nu a confirmat încă dacă intenționează să candideze pentru un al doilea mandat de cinci ani, în timp ce lui Charles Michel îi este interzis prin lege să mai candideze, având în vedere că postul este limitat la două mandate consecutive de doi ani și jumătate fiecare. 

Surse: Parlamentul European, Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday