Instituția europeană condusă de Laura Codruța Kovesi precizează că este vorba de o schemă infracțională de falsificare a unor scrisori de garanție pentru proiecte cu fonduri europene, pentru asigurarea acestora în cazul unor eventuale daune.

Concret, EPPO arată că în ultimii trei ani, pentru mai multe proiecte cu bani europeni au fost emise scrisori de garanție de către bănci fictive sau entități financiare dubioase care nu dispuneau de lichiditățile necesare pentru a acoperi daunele.

În special, o bancă fictivă care ar fi operat în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume în valoare de până la 20 de milioane de euro. În mod similar, instituții financiare care operează în Cehia, Letonia și Spania au emis astfel de scrisori pentru a fi utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru și fără a dispune de fondurile necesare pentru a acoperi daunele asigurate”, explică Parchetul European. În schimbul eliberării scrisorilor de garanție, entitățile ar fi încasat sume mari de bani, pe care le-au folosit în interes propriu.

Parchetul European efectuează percheziții în București și județele Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt, precum și în localitatea Roquebrune-Cap-Martin din sudul Franței.

Comunicatul integral al EPPO

Sursa Foto: Senatorjoanna | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday