Tribunalul districtual al orașului Dresda, situat în estul Germaniei, i-a condamnat pei cei cinci hoți, membri ai unei cunoscute organizații criminale, la închisoare de până la șase ani și trei luni. Patru dintre cei șase inculpați și-au recunoscut vinovăția, iar altul a mărturisit că a ajutat la planificarea spargerii. Cel de-al șaselea suspect a pledat nevinovat și a fost achitat, având în vedere că alibiul acestuia a fost confirmat. 

În luna noiembrie 2019, hoții au pătruns în clădirea muzeului Green Vault din Dresda și au reșit să fure aproximativ 4.300 de diamante și alte pietre prețioase. Aceștia au spart o vitrină în interiorul muzeului și au fugit cu obiecte istorice datând din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, pe lângă diamantele și pietrele prețioase. Experții estimează că, în total, infractorii au furat obiecte în valoare de 113 milioane de euro. 

O mare parte din obiectele furate au fost returnate statului, dar parțial deteriorate, ca parte a acordului încheiat între procurori și avocații persoanelor condamnate. Cu toate acestea, multe alte obiecte furate nu au fost încă returnate, inclusiv un diamant extrem de rar, numit Piatra Albă a Saxoniei. Obiectele făceau parte dintr-un tezaur colectat în secolul al XVII-lea de către Frederic Augustus (August al II-lea cel Puternic), Elector de Saxonia. 

Acest furt, scrie CNN, a pus sub semnul întrebării măsurile de securitate ale muzeului Green Vault, care conține cea mai mare colecție de comori din Europa. Poliția chiar a deschis o anchetă pentru a stabili dacă agenții de securitate ai muzeului au oferit hoților cadrul necesar pentru a duce la capăt jaful, dar cercetarea a fost finalizată anul trecut fără vreo condamnare. 

Surse: BBC, Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday