Conferința Internațională a Muncii (organizată de Organizația Internațională a Muncii – OIM) este un eveniment anual menit să promoveze standardele globale privind drepturile muncitorilor și se va desfășura anul acesta la Geneva, între 5 și 16 iunie. The Guardian relatează că ministrul muncii din Qatar, Ali bin Saeed bin Saikh Al Marri, urmează să preia președinția evenimentului.

Numele lui Marri este cunoscut însă pentru că apare în ancheta poliției belgiene cu privire la scandalul “Qatargate” de la Parlamentul European, după ce a reieșit că l-a întâlnit pe principalul suspect, Pier Antonio Panzeri, un fost europarlamentar italian, la un hotel de cinci stele din Bruxelles. Panzeri a încheiat un acord cu procurorii după ce a fost acuzat de spălare de bani, corupție și apartenență la o organizație criminală. Marri nu a fost pus sub acuzare.

Confederația Internațională a Sindicatelor (CSI), care pretinde că reprezintă 200 de milioane de muncitori, a scris organismului ONU pentru a-și exprima “îngrijorarea puternică” cu privire la probabila președinție a conferinței de către Qatar, neconfirmată încă oficial. CSI avertizează că OIM riscă să-și păteze reputația, invocând reformele “insuficient de eficiente” în domeniul muncii din Qatar și “afirmațiile că s-au făcut încercări de a influența factorii de decizie din UE într -un mod extrem de nepotrivit“.

Un fost oficial al OIM a declarat pentru The Guardian, sub protecția anonimatului, că OIM a “zugrăvit Qatarul” în perioada premergătoare Cupei Mondiale și a produs rapoarte “părtinitoare” despre reformele statului din Golf, din domeniul muncii. De asemenea, a relatat că biroul OIM din Doha a fost finanțat în mare parte de guvernul Qatarului, ceea ce ridică întrebări despre 25 de milioane de dolari pe care statul pretinde că le-a plătit pentru a crește protecția lucrătorilor din țară. Contribuția nu a fost făcută publică atunci când programul de “asistență tehnică” a fost lansat în 2017 .

Într-o vizită de două zile la Doha în decembrie anul trecut, directorul general al OIM, Gilbert Houngbo, a lăudat “progresul” Qatarului din domeniul muncii. Rapoartele pozitive ale agenției ONU au fost citate de europarlamentarul grec Eva Kaili în timpul unei dezbateri în Parlamentul European în noiembrie anul trecut, când a declarat că “Qatarul este un lider în drepturile muncii”. Aproximativ o lună mai târziu, aceasta a fost arestată sub acuzația de corupție și spălare de bani.

Numai că mesajele de laudă la adresa Qatarului contrastează puternic cu constatările observatorilor independenți. Potrivit Human Rights Watch, reformele statului au fost “prost aplicate și în mod regretabil inadecvate în protejarea drepturilor lucrătorilor“, iar sindicatele au transmis că de la Cupa Mondială, angajatorii au fost “încurajați de absența aplicării legii și încurajați că încălcările drepturilor vor rămâne nepedepsite“.

O altă organizație pentru drepturile omului, Fair Square, a descris că “Acordarea președinției Qatarului a OIM într-un moment în care reformele sale de muncă sunt încă subiectul unei astfel de controverse, iar ministrul muncii din Qatar este o figură centrală în scandalul Qatargate, ar fi un act de nebunie monumentală din partea OIM și ar duce la acuzații că este influențată de statul din Golf într-un moment în care trebuie să-și demonstreze urgent independența și imparțialitatea“.

Într-un comunicat de presă citat de The Guardian, OIM a transmis că ia extrem de în serios problemele ridicate în scrisoarea CSI și a explicat că contribuția de 25 de milioane de dolari din Qatar a fost folosită pentru a finanța un program de șase ani, iar informațiile au fost publicate pe site-ul său web: “Nu este neobișnuit ca un guvern să finanțeze un birou în propria țară, iar acest mecanism de finanțare nu afectează independența OIM”, a precizat OIM.

Ca răspuns la criticile privind raportarea “părtinitoare” și înșelătoare despre Qatar, OIM a spus că a subliniat “traiectoria pozitivă a reformelor muncii în Qatar” de când proiectul de cooperare tehnică a început în 2017, dar a adăugat că a evidențiat “întotdeauna lacune și provocări specifice care rămân în implementare și punere în aplicare“.

Ministerul Muncii din Qatar nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea The Guardian. Guvernul Qatarului a negat în mod constant acuzațiile privind ancheta poliției belgiene despre traficul de influență.

Articolul integral la The Guardian

Sursa foto: Tampatra1 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday