UPDATE, ora 19.00. Judecătorii Curții Supreme au votat, cu un scor de 140 din 142 pentru, demiterea lui Vsevolod Kniazev din funcția de președinte al Curții. În cadrul anchetei, a mai fost arestată o a doua persoană.

Știrea inițială:

НАБУ схопило голову Верховного Суду Князєва на хабарі у 3 млн доларів

Autoritățile anticorupție ucrainene l-au reținut pe șeful Curții Supreme, Vsevolod Kniazev. Potrivit presei ucrainene, acesta a prins în flgrant, în timp ce primea mită 3 milioane de dolari, de de la oameni care au acționat în interesul oligarhului Konstantin Zhevago”, un bancher miliardar de origine rusă, fost parlamentar, cunoscut pentru faptul că a devenit cel mai tânăr miliardar din Europa de Est (fără a moșteni averea). Acesta a fost arestat de autoritățile franceze, în decembrie anul trecut, la cererea Ucrainei, iar proprietățile sale au fost înghețate.

Potrivit presei ucrainene, percheziții la alți 18 judecători ai Curții Supreme a Ucrainei s-au desfășurat luni seara. Biroul Anticorupție a confirmat doar că “a fost expusă corupția pe scară largă de la Curtea Supremă” și a publicat o singură poză cu banii găsiți la președintele acesteia.

 

Judecătorul Vsevolod Kniazev are doar 44 de ani și este șeful Curții Supreme de la 1 decembrie 2021. PravdaUA arată că, în februarie, a existat o polemică între acesta și Președinția Ucrainei, cu privire la candidații pentru Consiliului Suprem al Magistraturii. 

Surse: PravdaUA, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday