Pe baza revizuirii dosarului Crossfire Hurricane și a informațiilor aferente, am ajuns la concluzia că Departamentul de Justiție și FBI nu și-au respectat misiunea importantă de fidelitate strictă față de lege în legătură cu anumite evenimente și activități descrise în acest raport”, a declarat John Durham, Consilierul Special pentru Departamentul de Justiție a SUA, care cercetează ancheta FBI privind legăturile dintre campania electorală a lui Donald Trump din 2016 și Rusia.

Totodată, Durham a detaliat în raportul său de 300 de pagini că FBI s-a folosit de “informații brute, neanalizate și necoroborate” pentru a lansa investigația “Crossfire Hurricane”. Totodată, mai spune oficialul, autoritățile americane s-au folosit de un alt tipar atunci când au analizat o presupusă interferență electorală în ceea ce privește campania lui Hillary Clinton, contracandidata de atunci a lui Trump. “Personalul de rang înalt al FBI a dat dovadă de o gravă lipsă de rigoare analitică față de informațiile pe care le-a primit, în special de la persoane și entități afiliate politic”, se mai arată în raportul procurorului.

Raportul, scrie Reuters, marchează sfârșitul unei anchete care a durat patru ani, lansată în luna mai 2019, când procurorul general de atunci, William Barr, l-a numit pe John Durham pentru a cerceta posibilele deraieri ale FBI cu privire la lansarea investigației aflată atunci în fază incipientă. FBI a transmis că liderii agenției federale “au implementate deja zeci de reforme, care sunt în vigoare de ceva timp”, ca răspuns la investigația lui Durham. “Dacă aceste reforme introduse recent ar fi fost în vigoare în 2016, pașii greșiți identificați în raport ar fi putut fi preveniți”, a precizat Biroul Federal de Investigații al SUA. 

Constatările raportului, mai scrie Reuters, vor fi probabil folosite de Donald Trump în campania sa electorală care urmează. Fostul președinte american și-a anunțat deja intenția de a reveni la Casa Albă în 2024, în ciuda faptului că se confruntă cu acuzații penale serioase.

Surse: CNN, Reuters

Sursa Foto: Tommy jeffers / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday