Diplomații chinezi își încep astăzi vizita în Rusia, Ucraina și în alte țări europene, în cadrul unei așa-numite “misiuni de pace pentru soluționarea politică a crizei”. Este prima vizită a unor oficiali chinezi în Ucraina de la începutul războiului.

Li Hui, reprezentantul special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice și fost ambasador al Chinei la Moscova în perioada 2009 – 2019, călătorește săptămâna aceasta alături de delegația sa și în alte țări europene, precum Polonia, Franța și Germania, în cadrul unei “misiuni de pace”, ce ar permite “comunicarea privind o soluționare politică a crizei ucrainene”.

Hui este cel mai înalt oficial chinez care vizitează Ucraina de la invazia Rusiei din februarie 2022. Anunțul a fost făcut public la câteva săptămâni după ce, la sfârșitul lunii aprilie, China anunțase că va trimite un reprezentant special în Europa, în încercarea de a stabili o “comunicare profundă” între cele două părți. Tot în aprilie, președintele chinez Xi Jinping a purtat o convorbire telefonică cu Volodimir Zelenski, pentru prima dată de la începutul conflictului, în urma căreia China s-a angajat să se concentreze pe găsirea unei soluții de pace. Călătoria oficialului ar putea coincide cu începutul contraofensivei de primăvară a Ucrainei, scrie Reuters.

Ministrul chinez de externe a declarat că “această viitoare vizită a reprezentantului chinez reflectă din nou angajamentul Chinei de a promova negocierile de pace și de a rămâne de partea păcii. De la începutul crizei ucrainene, China a avut o poziție obiectivă și justă și a promovat în mod activ discuțiile pentru pace”.

Totuși, mulți lideri europeni sunt sceptici în ceea ce privește implicarea Chinei în conflict, din cauza apropierii Beijingului de Moscova. Încă de la debutul invaziei, China nu a fost de acord cu sancțiunile occidentale și a evitat să folosească termenul de “război” și să condamne în vreun fel acțiunile rușilor în Ucraina. Vizita reprezentantului chinez la Moscova are loc și în contextul îngrijorărilor privind posibilitatea ca Rusia să primească ajutor militar din partea Chinei. 

Surse alternative: Reuters, El Pais

Folosim cookies