Informația că dialogul a avut loc a fost confirmată atât de președintele ucrainean, cât și de televiziunea de stat chineză. “Am avut o convorbire telefonică lungă și semnificativă cu președintele chinez Xi Jinping. Cred că această convorbire, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale”, a scris Zelenski pe Twitter, fără a oferi alte detalii.

La rândul său, presa chineză transmite că în cadrul discuției, Xi Jinping s-a angajat să trimită o echipă de negociatori în ucraina pentru “a purta discuții cu toate părțile în vederea soluționării crizei”, adăugând că țara sa se va concentra pe promovarea discuțiilor de pace și va face eforturi pentru o încetare a focului cât mai curând posibil.

În timpul convorbirii, Xi i-a spus lui Zelenski că “discuțiile și negocierile sunt singura cale de ieșire din război”, conform presei din China. De asemenea,  Este pentru prima dată când cei doi lideri vorbesc de la începutul războiului. Deși Beijingul este oficial neutru în acest conflict, Xi nu a condamnat niciodată invazia rusă.

În ultimele săptămâni, Zelenski a declarat în repetate rânduri că ar fi deschis la discuții cu președintele Chinei și chiar l-a invitat să viziteze Ucraina.

Surse: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday