Financial Times a aflat că, la summitul G7 de săptmâna viitoare de la Hiroshima, cele mai industrializate națiuni vor conveni asupra împiedicării reluării exporturilor rusești de gaze pe conductele către țări precum Polonia sau Germania. Moscova a întrerupt anul trecut aprovizionarea pe aceste conducte, declanșând o criză energetică în toată Europa.

Unul dintre oficiali, care a vorbit sub condiția anonimatului, a spus că mișcarea are rolul “de a ne asigura că partenerii nu se răzgândesc, într-un viitor ipotetic”, în care Rusia ar dori să reia livrările.

Un proiect de declarație G7, văzut de Financial Times, spunea că restricțiile vor rămâne în vigoare “cel puțin până la terminarea conflictului” din Ucraina. Publicația britanică arată că, deși acum o astfel de măsură nu ar afecta prea mult Rusia, deoarece fluxurile de gaze naturale sunt oricum întrerupte, ea subliniază determinarea Bruxelles-ului de a scăpa de dependența țărilor UE de energia din Rusia.

În ultimele luni, prețurile gazelor naturale au scăzut substanțial, pe măsură ce Europa a reușit să accelereze producția de energie regenerabilă și să deschidă teminale noi de gaze lichefiate. Astfel, Rusia mai furnizează acum doar 10% din necesarul european de gaze naturale, față de 40% înainte de război. Depozitele europene de gaze sunt acum la un nivel de 60%, comparativ cu aproximativ 30% în aceeași perioadă a anului 2022.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday