WSJ a primit acces integral la datele colectate de o cercetare recentă, privind conținutul pe care îl găsesc copiii și adolescenții pe TikTok.  Cercetătorii au creat conturi fictive care ar fi aparținut unor copii de 13 ani, iar acestea au fost rapid inundate de videoclipuri despre tulburări de alimentație, imagine corporală, autovătămare și sinucidere.

Apelurile pentru interzicerea TikTok în SUA sunt din ce în ce mai puternice, dar acestea se referă mai des la confidențialitatea datelor decât la modul în care algoritmii platformei selectează conținutul dăunător. TikTok spune că și-a consolidat controlul parental și a promis un algoritm mai uniform, dar noul studiu sugerează că experiența aplicației pentru adolescenții tineri s-a schimbat puțin. În ultimele trei luni ale anului 2022, TikTok a declarat că a eliminat aproximativ 85 de milioane de postări considerate că încalcă regulile comunității, dintre care 2,8% se refereau la sinucidere, autovătămare și tulburări alimentare.

Analiza WSJ mai arată că ceea ce văd adolescenții pe rețelele sociale îi poate afecta negativ din punct de vedere psihologic. Asociația Americană de Psihologie spune că utilizarea frecventă de către copii a rețelelor sociale, împreună cu potențialul algoritmilor de a atrage adolescenții în capcane periculoase, necesită vigilență din partea părinților, dar și a companiilor de tehnologie.

TikTok elimină conținutul care încalcă în mod clar regulile sale, de exemplu, cel care face referire directă la sinucidere. Dar utilizatorii au dezvoltat modalități creative de a evita filtrele de conținut TikTok. De exemplu, din moment ce TikTok nu va permite conținut care face referire la sinucidere, utilizatorii scriu “tentativă” iar restul se subînțelege. “Dacă companiile de tehnologie nu pot elimina acest lucru de pe platformele lor, ar trebui cel puțin ca algoritmii să nu-i îndrume pe copii către acest tip de informații”, a spus Arthur C. Evans Jr., directorul executiv al Asociației Americane de Psihologie.

Analiza WSJ conține și un set de recomandări pentru părinți. Aceștia ar trebui să urmărească activ la ce se uită copiii lor pe TikTok, cerându-le deschis, inclusiv adolescenților, să vadă conținutul de pe pagina “For You”. Dacă platforma aduce conținut dăunător, acesta este un indiciu că, probabil, copilul interacționează cu acel tip de conținut. Părinții își pot crea propriul cont TikTok și pot folosi opțiunea “Family Pairing” a aplicației pentru a restricționa conținutul neadecvat vârstei și pentru a limita timpul petrecut de adolescenți în aplicație.

De asemenea, ei pot filtra videoclipurile care conțin cuvinte sau hashtag-uri pe care nu doresc să le vadă copii lor.

Analiza integrală pe WSJ

Foto: Khosrork | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday