Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala tranzacție și a informat Congresul despre ea. Totuși, acest lucru nu indică neapărat că a fost semnat un contract sau că negocierile au fost definitivate, notează Reuters. Germania ar putea primi primele aparate de zbor peste trei ani. Tranzacția include și 140 de motoare, alte piese de schimb, sisteme de detectare a rachetelor, radiouri, transpondere și sisteme de navigație.

Departamentul a mai transmis: “Această vânzare propusă va sprijini politica externă și securitatea națională a Statelor Unite prin îmbunătățirea securității unui stat aliat din NATO, care este în același timp o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa.

Chinook, produs de Boeing, este principalul elicopter de transport greu al Armatei Americane, adaptat atât pentru militari, cât și pentru echipamente. Modelul a fost folosit pentru evacuarea personalului ambasadei americane din Sudan, luna trecută, și în războaiele din Afganistan și Irak.

Vânzarea are loc în contextul în care războiul din Ucraina continuă să epuizeze stocurile de armament ale țărilor occidentale. Presa internațională scrie însă că vânzarea elicopterelor nu este legată direct de situația din Ucraina. 

Cancelarul german Olaf Scholz a revizuit politica în materie de apărare a Germaniei în luna februarie 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina. Guvernul de la Berlin a crescut bugetul armatei la 100 de miliarde de euro.

Surse: The Washington Post, Reuters

Sursa Foto: Boeing.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday