Bluesky a pornit ca un proiect susținut de Twitter, însă acum este independent, a explicat Jack Dorsey. Ideea din spatele său este de a crea un model descentralizat de rețea socială, în cadrul căruia nicio autoritate centrală nu deține controlul. Dorsey a fondat atât Twitter, în 2006 alături de alți trei antreprenori, cât și Bluesky, în 2019, explică Financial Times într-o analiză.
În prezent, Bluesky se află în stadiul beta și are 50 de mii de utilizatori. Oamenii își pot crea conturi aici numai pe bază de invitație. Dar Similarweb, o companie specializată în monitorizarea traficului pe web, a observat o creștere a numărului de “vizite” pe platformă, de la 15 mii în februarie la 1,5 milioane în aprilie. FT scrie că în ultima lună, tot mai mulți jurnaliști și oameni celebri “s-au mutat” pe Bluesky ca să scape de “haosul creat de Elon Musk” pe Twitter. Cuvântul “Bluesky” a intrat în tendințe chiar și pe Twitter, iar aplicația se regăsește și în top 10 rețele sociale din App Store.
Grafic: Financial Times, după datele Similarweb
Popularitatea sa vine în contextul în care Elon Musk continuă “să-și îndepărteze” utilizatorii de pe Twitter, cu modificările pe care le aduce. De când a cumpărat platforma în octombrie anul trecut, a relaxat regulile de moderare a conținutului și a introdus o taxă lunară pentru conturile verificate, iar Twitter a suferit întreruperi și defecțiuni din ce în ce mai dese.
Dorsey a spus în trecut că Musk este “singura soluție în care eu cred pentru a spori lumina conștiinței”. Dar recent a spus că miliardarul nu mai este cel mai bun administrator pentru Twitter: “Nici nu cred că board-ul Twitter ar fi trebuit să forțeze vânzarea. Totul a mers prost. Dar s-a întâmplat și tot ce putem face acum este să construim ceva pentru a evita ca acest lucru să se mai întâmple vreodată”.
Bluesky seamănă foarte mult cu Twitter – explică Financial Times – utilizatorii pot posta mesaje scurte și imagini și pot urmări alte persoane. Dacă postările pe Twitter sunt cunoscute drept “tweeturi”, cele de pe Bluesky sunt “skeet-uri”, o combinație între cuvintele “sky” și “tweet”. Utilizatorii primesc câte o invitație pe săptămână, pe care o folosesc pentru a chema alte persoane pe platformă.
În acest moment nu este clar dacă noua rețea va reuși să se extindă cu succes, fără a se confrunta cu probleme grave, cum ar fi incapacitatea de a modera conținutul sau cu dificultăți tehnice. O altă problemă s-ar putea dovedi finanțarea.
Analiza integrală pe Financial Times
Foto: Mikhail Primakov | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.