Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, întrunit în ședința de miercuri, a hotărât următoarele:

  • menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an;
  • menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

“Rata anuală a inflației a scăzut semnificativ în luna martie 2023, coborând la 14,53%, de la 15,52% în februarie, în principal pe fondul diminuării prețului combustibililor față de aceeași perioadă a anului trecut. În trei luni ale anului, rata anuală a inflației s-a redus astfel considerabil (de la 16,37% în decembrie 2022), înregistrând prima scădere din ultimele 9 trimestre, așa cum s-a anticipat. Scăderea a fost determinată în principal de descreșterea amplă a dinamicilor prețurilor combustibililor și energiei electrice, sub influența unor efecte de bază consistente și a modificării începând cu 1 ianuarie 2023 a caracteristicilor schemei de plafonare și compensare a prețurilor la energie”, argumentează BNR decizia.

“Astfel, rata anuala a inflației va continua probabil să scadă pe o traiectorie aproape similară celei previzionate anterior, coborând la nivelul de o cifră în trimestrul III 2023”, mai susține Banca Națională.

Nivelul de 7% pentru dobânda de referință a fost stabilit din ianuarie, după 11 ședințe în care a crescut constant. Analiștii Bloomberg estimau în această dimineață și ei că nivelul dobânzii va fi menținut și în ședința de astăzi. În timp ce BCE a semnalat că nu a terminat cu creșterea dobânzilor, invocând o inflație încă ridicată, factorii de decizie din mai multe țări est-europene preferă să mai aștepte și să fie precauți, în condițiile în care au majorat costurile de împrumut mult mai devreme”, explica Bloomberg.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday