UPDATE: George Santos s-a predat autorităților din New York. Șapte capete de acuzare sunt pentru fraudă electronică, trei pentru spălare de bani, unul pentru furt de fonduri publice și două pentru declarații false în fața Camerei Reprezentanților, transmite BBC.

Procurorii spun că Santos a solicitat ajutorul de șomaj Covid-19 în 2020, în ciuda faptului că era de fapt angajat la o firmă de investiții. De asemenea, îl acuză pe congresmanul republican că i-a mințit pe susținătorii săi în campanie că strângea bani pentru a putea plăti reclame la TV. În schimb, acesta a retras banii pentru uz personal, plătind împrumuturi pentru mașină și alte datorii, şi cumpărând, în același timp, haine de firmă. De asemenea, acesta nu ar fi absolvit facultatea menționată în CV și nu ar fi lucrat în locurile menționate în documentele oficiale.

Știrea inițială: Congresmanul George Santos, reprezentantul republican al statului New York, urmează să fie pus sub acuzare. Motivul nu este cunoscut, dar recent a fost audiat pentru posibile nereguli în declarațiile fiscale și în CV.

CNN și The Guardian scriu că reprezentantul din congres al statului New York, a fost, în ultimele luni, chestionat cu Departamentul de Justiție în legătură cu campania sa electorală din 2022 și cu posibile neclarități în declarațiile fiscale. Republicanul este, de asemenea, suspectat că și-a falsificat CV-ul pentru a fi ales. 

Totuși, motivul exact pentru care republicanul este acum cercetat rămâne încă necunoscut. Este de așteptat ca acuzațiile să fie anunțate public după ce Santos se va preda autorităților de la Curtea Federală din Brooklyn. Până acum, nici purtătorul de cuvânt al congresmanului și nici avocatul său nu au făcut vreun comentariu.

George Santos este cercetat de luni de zile de procurorii din New York și de FBI, cu privire la dosarele sale de campanie electorală. Aceștia încearcă să stabilească dacă Santos a folosit fonduri în scopuri neadecvate, pentru a-și crește șansele de a fi ales. Santos ar fi făcut astfel 1.200 de plăți în valoare de câte 199,99 dolari – cu doi cenți sub pragul în care ar fi necesară emiterea de chitanțe – către un fond neînregistrat. Dosarele fiscale ale politicianului american justificau o altă sumă, 40 de mii de dolari, ca fiind costurile pentru transportul aerian.

De asemenea, au fost observate o serie de nereguli și în ceea ce privește închirierea cu 11 mii de dolari a unui apartament, de la o companie numită Cleaner 123. Apartamentul ar fi urmat să fie folosit de angajații politicianului, dar martori în dosar au declarat pentru New York Times că Santos folosea apartamentul doar pentru el. În ciuda acuzațiilor, George Santos a reușit să scape până acum de un proces, iar The Guardian pune acest lucru pe seama faptului că era nevoie de Santos pentru ca Kevin McCarthy să câștige funcția de președinte al Camerei Reprezentanților.

Surse: The Guardian, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday