Medici și experți în sănătate publică din Marea Britanie, SUA, Australia, Costa Rica și Malaezia au cerut, în cadrul unui articol publicat în BMJ Global Health, oprirea dezvoltării Inteligenței Artificiale până la reglementarea domeniului. Aceștia sunt de părere că, în ciuda avantajelor pe care AI le poate aduce în medicină, precum depistarea mai rapidă a bolilor, îmbunătățirea modalităților de tratare a acestora și creșterea numărului de persoane ce pot fi tratate, aceasta are și o serie de efecte negative.

Semnatarii articolului spun că riscurile asociate ”includ potențialul ca erorile de inteligență artificială să cauzeze prejudicii pacienților, probleme cu confidențialitatea și securitatea datelor și utilizarea inteligenței artificiale în moduri care vor agrava inegalitățile sociale și de sănătate”. Experții au oferit și un exemplu și au explicat cum un pulsoximetru pentru folosirea căruia s-a apelat la AI a supraestimat nivelul de oxigen al persoanelor cu piele mai închisă la culoare ceea ce a dus la prescrierea unui tratament greșit pentru acestea.

Aceștia mai atrag atenția și asupra altor moduri prin care AI poate dăuna sănătății a milioane de oameni, cum ar fi controlul și manipularea acestora, utilizarea armelor autonome letale și efectele șomajului în masă asupra sănătății mintale, în cazul în care sistemele bazate pe inteligența artificială înlocuiesc un număr mare de muncitori. În acest context, au sublininat importanța stabilirii unor limite în ceea ce privește dezvoltarea AI, până la reglementarea domeniului.

În Marea Britanie, un grup format din mai mulți experți în sănătate au cerut deja modificarea viitoarei legislații formulată pentru domeniul AI, pentru a lua măsuri și împotriva dezinformăriilor din domeniul sănătății.  

Sursa: The Guardian

Sursa Foto: Blackboard373 / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday