În mod tradițional, Rusia s-a folosit de parada de Ziua Victoriei, pe care o sărbătorește pe 9 mai, pentru a-și etala puterea militară. În festivitățile din anii precedenți, zeci de tancuri au traversat Piața Roșie din Moscova, în timp ce avioanele și elicopterele străbăteau cerul de deasupra.

Astfel, timp de zeci de ani, “sacrificiul uluitor” al Rusiei în Marele Război de Apărare a Patriei a fost onorat prin parade fastuoase. Dar anul acesta a evidențiat doar deciziile proaste din ultima vreme a șefului de la Kremlin, potrivit unei analize CNN.

Evenimentul de anul acesta s-a remarcat prin modestie. Un singur tanc T-34 a condus coloana de vehicule militare. T-34 este un vehicul din epoca sovietică, pus pe teren de Rusia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

La parada de anul trecut, T-34 a fost însoțit de mult mai modernele și performante T-90 și T-14. Niciunul dintre aceste modele nu a apărut și azi. În schimb, T-34 a fost însoțit de vehicule de luptă multifuncționale Tigr.

Au fost expuse și vehicule blindate Tigr-M și VPK-Ural, dar principalul obiectiv a fost sistemul de apărare aeriană de ultimă generație al țării S-400  și sistemul său balistic intercontinental Yars, care face parte din forțele nucleare ale Rusiei. Potrivit agenției de stat Tass, au fost expuse 125 de articole de tehnică militară.

În ciuda prognozelor meteo care arătau cer relativ senin deasupra Moscovei, zborul obișnuit de deasupra Pieței Roșii a fost anulat, a informat presa de stat, fără a oferi o explicație.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday