Armata Rusă pare a fi intensificat eforturile, în preajma zilei de 9 mai. Spre deosebire de ziua precedentă, când a folosit în bombardamentele de noapte mai mult drone, care sunt mai ușor de interceptat, azi-noapte a lansat rachete de croazieră (Kalibr și 101/X-555). Totuși, apărarea aeriană ucraineană susține că a doborât 23 din cele 25 de rachete lansate.

În ultimele 24 de ore, forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate pe Frontul de Est și au avansat marginal în jurul Bakhmut (Frontul din Donbas), pe fondul intensificării operațiunilor ofensive ale Grupului Wagner. În sud, continuă evacuarea forțată a civililor din părțile ocupate ale regiunilor Herson și Zaporijie.

Pe lângă președinții din Armenia și Belarus, la parada de la Moscova mai participă liderii din Kazahstan, Kârgâstan și Uzbekistan, aceștia fiind singurii care au acceptat invitația lui Vladimir Putin. ISW arată că președintele rus încearcă să folosească evenimentul pentru a-și afirma influența în Asia Centrală, dar președintele turkmen, Serdar Berdimukhamedov, a refuzat invitația lui Vladimir Putin.

Surse alternative: PravdaUA, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday