CNN a contactat mai mulți experți după ce pe rețelele de socializare au apărut imagini cu trenuri ce transportau tancuri sovietice vechi pe teritoriul Rusiei. În imaginile respective pot fi observate și tancurile T-55, comandate pentru prima dată de Armata Roșie în 1948, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Tancurile T-55 se află și în dotarea Armatei Române, însă acestea au fost modernizate. În prezent, acest tanc este expus și în numeroase muzee din lume.
Russia running out of obsolete T-62M, so what do they do? They send in the even more obsolete T-55. #Ukraine pic.twitter.com/SrEG2wCQcJ
— (((Tendar))) (@Tendar) March 22, 2023
“Acesta a fost primul tanc de luptă principal folosit de Uniunea Sovietică în perioada Războiului Rece. De la jumătatea anilor ’50 încoace, a existat acest concept care a încercat să vină cu un tanc care să poată face un pic din toate și care a devenit cunoscut sub numele de tanc de luptă principal”, a declarat istoricul John Delaney, de la Muzeul Imperial de Război (IWM) din Cambridge. T-55 a devenit cel mai produs tanc din lume, cu peste 100.000 de unități construite. Totuși, în deceniile următoare, atunci când au fost desfășurate împotriva tancurilor occidentale, inclusiv în Războiul din Golf, acestea nu au făcut față. Imaginile din satelit indică faptul că Rusia a scos zeci de tancuri din depozitul unei baze din Arsenyev, în estul îndepărtat al Rusiei. Fotografiile disponibile public arată că unul dintre modelele de tancuri depozitate la acea bază este T-55.
“Au stat în depozite timp de un deceniu sau mai mult. Vor avea nevoie de o cantitate considerabilă de muncă pentru a le readuce în stare bună de funcționare”, explică analiștii. După ce imaginile cu un tren încărcat cu tancuri au apărut pe rețelele de socializare la sfârșitul lunii martie, Conflict Intelligence Team (CIT), un grup de voluntari care utilizează informații din surse deschise pentru a investiga conflictele din Ucraina și Siria, a fost primul care a raportat că T-54/55 erau scoase din depozitul de la Arsenyev.
Oficialii occidentali au declarat apoi, în aprilie, pentru CNN, că au observat aceste tancuri în apropierea liniei de front. Rusia nu a confirmat că va desfășura T-55 pe linia frontului, iar Ministerul Apărării de la Moscova nu a răspuns solicitării CNN de a face comentarii. Dar, în ultimele săptămâni, bloggerii militari ruși au distribuit fotografii care arată respectivele tancuri în teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina.
“În general, Rusia a pierdut o mulțime de echipamente, este greu să construiască echipamente noi”, a declarat Robert Lee, fost militar american, în prezent membru al Foreign Policy Research Institute, cu sediul în SUA. “Ei produc unele tancuri noi – încă produc T-90 – dar au nevoie de mai mult echipament decât pot produce, așa că se bazează pe tancuri tot mai vechi pentru a compensa”.
Trevor Taylor, director al programului “Defence, Industries and Society Programme” din cadrul Royal United Services Institute, spune că sancțiunile occidentale încetinesc, de asemenea, producția de arme a Rusiei. “Avem multiple dovezi că industria rusă, căreia i s-a oferit acces la tehnologia occidentală în anii ’90, suferă cu adevărat din cauza sancțiunilor”, a declarat Taylor.
Robert Lee a urmărit invazia rusă în Ucraina și a vizitat liniile de front din estul Ucrainei, iar sub argumentul că bătăliile tanc contra tanc au fost până acum rare, el crede că utilizarea T-55 va fi limitată ca amploare. “Unele dintre aceste sisteme vor fi probabil folosite nu pentru atacuri frontale, ci pentru a trage de la distanță”. Dacă acesta va fi scopul lor, analiștii cred că T-55 s-ar putea dovedi încă util.
“Unul dintre lucrurile pentru care poți folosi în mod evident acest tanc, dacă încerci să eviți un angajament tanc contra tanc, este să le așezi în poziții defensive, în gropi, astfel încât să poți vedea doar turela și apoi acesta poate fi folosit pentru a apăra o linie de front împotriva unui contraatac. Dacă ai fost agresorul într-un război și dintr-o dată ești pe punctul de a fi în defensivă, acest lucru ar fi eficient pentru poziții defensive statice”, subliniază istoricii.
În timp ce forțele rusești se pregătesc de contraofensiva ucraineană, trebuie să se bazeze pe o armată de recruți, mai puțin pregătită decât cea a Ucrainei, iar pentru soldații slab pregătiți, T-55 oferă ceva ce tancurile moderne nu oferă: ușurința de utilizare, conchid analiștii consultați de CNN: “Dacă ai o mulțime de recruți care intră în armată, ceea ce se întâmplă în acest moment cu forțele rusești, va fi mai ușor, mai rapid să antrenezi oamenii să folosească aceste tancuri decât să folosești un model mai modern de tanc de luptă.”
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.