Scăderea din martie a fost mai puternică decât anticipau analiștii, care estimau că va fi de -1,3%. În mare parte, rezultatul slab vine pe fondul activității dezamăgitoare a sectorului auto (-6,5% față de februarie). Producția de mașini și echipamente a scăzut cu -3,4%, iar sectorul construcțiilor a raportat o scădere de -4,6% comparativ cu luna februarie.

După ce producția sectorului industrial a evoluat dinamic la începutul anului, în martie a avut loc un declin neașteptat de accentuat”, a transmis Ministerul german al Economiei. Ministerul a insistat însă asupra faptului că încrederea mediului de afaceri s-a îmbunătățit recent, ceea ce “indică o redresare economică în cursul anului”.

Biroul de statistică Destatis informează că, raportat trimestrial, producția industrială a Germaniei a fost cu 2,5% mai mare în T1 decât ultimele trei luni ale anului trecut, pe fondul rezultatelor puternice din primele două luni ale anului. În martie, comenzile noi din industrie au scăzut cu 10,7% (ajustat) față de luna precedentă, cel mai mare declin de la o lună la alta din 2020, în plină pandemie.

Analiștii se tem acum de riscul unei recesiuni, explică presa internațională. “Industria manufacturieră germană suferă din ce în ce mai mult de pe urma majorării dobânzilor la nivel mondial, care frânează tot mai mult economia. Riscurile unei recesiuni în Germania sunt în creștere”, a declarat economistul șef al Commerzbank, Ralph Solveen. În primul trimestru, PIB-ul a rămas neschimbat de la un trimestru la altul, după o contracție de 0,5% în trimestrul al patrulea din 2022. Pe scurt, o recesiune este definită ca două trimestre consecutive de scădere economică.

Surse: Destatis, Barron’s, Reuters

Sursa Foto: Traimak Ivan / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday