China. O navă spațială experimentală a revenit pe Pământ după 276 de zile petrecute pe orbită, la capătul unei unei misiuni secrete de testare a tehnologiei spațiale reutilizabile.

Nava spațială fără echipaj s-a întors luni la centrul de lansare de la Jiuquan, din nord-vestul Chinei, așa cum era programat, potrivit presei de stat. Nu au fost oferite detalii despre tipul navei, despre ce tehnologii au fost testate, la ce înălțime a zburat, iar imaginile cu nava nu au fost încă făcute publice. Nava a fost lansată la începutul lunii august 2022. 

Autoritățile chineze susțin că testul marchează un progres “important” în cercetările Chinei cu privire la tehnologia navelor spațiale reutilizabile, care va oferi o modalitate mai convenabilă și mai ieftină de a organiza viitoarele misiuni spațiale.

Reuters reamintește că, în 2021, o navă spațială posibil similară a zburat la o altitudine de aproximativ 100 km și s-a întors pe Pământ în aceeași zi, în cadrul unei misiuni care a fost, de asemenea, secretă. 

Există informații neconfirmate că Beijingul a dezvoltat o navă spațială similară a X-37B al Forțelor Aeriene ale SUA, un avion spațial autonom care poate rămâne pe orbită ani de zile. Anul trecut, în noiembrie, X-37B s-a întors pe Pământ după cea de-a șasea și ultima sa misiune, în cadrul căreia a petrecut mai mult de 900 de zile pe orbită.

Sursă: Reuters

Folosim cookies