Nava spațială fără echipaj s-a întors luni la centrul de lansare de la Jiuquan, din nord-vestul Chinei, așa cum era programat, potrivit presei de stat. Nu au fost oferite detalii despre tipul navei, despre ce tehnologii au fost testate, la ce înălțime a zburat, iar imaginile cu nava nu au fost încă făcute publice. Nava a fost lansată la începutul lunii august 2022. 

Autoritățile chineze susțin că testul marchează un progres “important” în cercetările Chinei cu privire la tehnologia navelor spațiale reutilizabile, care va oferi o modalitate mai convenabilă și mai ieftină de a organiza viitoarele misiuni spațiale.

Reuters reamintește că, în 2021, o navă spațială posibil similară a zburat la o altitudine de aproximativ 100 km și s-a întors pe Pământ în aceeași zi, în cadrul unei misiuni care a fost, de asemenea, secretă. 

Există informații neconfirmate că Beijingul a dezvoltat o navă spațială similară a X-37B al Forțelor Aeriene ale SUA, un avion spațial autonom care poate rămâne pe orbită ani de zile. Anul trecut, în noiembrie, X-37B s-a întors pe Pământ după cea de-a șasea și ultima sa misiune, în cadrul căreia a petrecut mai mult de 900 de zile pe orbită.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday