Analiză Sky News. Războiul din Ucraina a demonstrat potențialul folosirii dronelor, care nu au beneficiat încă de progrese rapide în AI. Se naște o nouă eră a conflictelor, cu o nouă generație de capabilități militare.

Câmpul de bătălie din Ucraina a pregătit scena pentru o nouă eră a conflictelor, iar dronele au trecut de la livrarea de pachete explozive la cea mai avansată tehnologie de război. Dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale va accelera lucrurile, potrivit unei analize Sky News.

Încă din 1794, baloanele de observație au fost folosite ca platformă aeriană pentru culegerea de informații și reperarea artileriei, iar în Primul Război Mondial, aeronavele Royal Flying Corps au fost folosite pentru plasarea grenadelor în tranșeele inamicilor. Tehnologia de supraveghere a avansat rapid, cu ajutorul progreselor de pe piețele spațiale și ale sateliților. Senzorii au devenit mai ușori, mai puternici și cu consum de putere redus. Conflictul din Afganistan i-a determinat pe americani să dezvolte tehnologia dronelor, precum US Reaper, care poate zbura timp de peste 20 de ore și poate oferi transmisiuni video live către sediul central, aflat în cealaltă parte a lumii.

Dronele fac parte din inventarul militar de zeci de ani, dar războiul din Ucraina a cunoscut o escaladare masivă a exploatării lor. Se anunță începutul unei noi ere în războiul modern. Limitele tehnologiei au făcut ca, până în prezent, vehiculele aeriene fără pilot (UAV) să fie destul de vulnerabile și, prin urmare, nepotrivite pentru o utilizare militară la scară largă.

În prezent, Rusia a folosit sute de drone pentru a viza orașele ucrainene și infrastructura critică a țării, după ce și-a epuizat stocul de rachete. Rachetele costă sute de mii sau milioane de dolari, zboară rapid, sunt greu de doborât și poartă o încărcătură explozivă uriașă. Dar când proviziile au scăzut, rușii au importat UAV-uri Shahed 136 din Iran. Numai că acestea s-au dovedit lente și vulnerabile la focul cu arme de calibru mic, dar pot fi folosite totuși în roi, pentru a copleși apărarea, unele reușind să-și atingă ținta.

Ucrainenii au exploatat, de asemenea, UAV-uri pentru a viza centrele logistice rusești cu mare efect, cel mai recent atac a vizat o instalație de stocare a combustibilului din Crimeea și o alta la est de Podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia.

Cu toate acestea, presupusul atac cu drone asupra Kremlinului de marți seară pare extrem de suspect, consideră specialiștii. Kremlinul este o fortăreață, cu mai multe straturi de apărare aeriană și terestră de care un UAV cu viteză mică nu ar fi trebuit să treacă niciodată. Incidentul a demonstrat însă utilitatea largă a dronelor, atât ca armă de distrugere, cât și ca instrument de înșelăciune, întrucât experții consideră că a fost vorba de o “punere în scenă” a rușilor.

Dronele tactice mai mici s-au dovedit, de asemenea, neprețuite în acest conflict, în special în prima linie, pentru că sunt silențioase, ieftine, ușor de reconfigurat și pot furniza artileriei video în direct cu pozițiile inamicului. Ucrainenii se adaptează și inovează, iar exploatarea rapidă a tehnologiei a oferit Ucrainei un avantaj asimetric în acest conflict.

Deși SUA sunt liderul în ceea ce privește UAV-urile de ultimă generație, pe piața de masă au fost surclasate de China. Atunci când sunt cuplate cu progresele rapide ale capacității de inteligență artificială, dronele pot deveni foarte rentabile pentru capacitățile militare, conchide Sky News.

Analiza integrală la Sky News

Foto: Mariusz Burcz | Dreamstime.com

Folosim cookies