“Cel mai probabil atacul asupra Kremlinului a fost organizat chiar de Rusia, în încercarea de a aduce războiul acasă, pentru a stabili condițiile informative pentru o mobilizare societală mai largă”, arată ISW în analiza sa zilnică.

Institutul american enumeră mai mulți indicatori care sugerează că atacul este o punere în scenă:

  • Este extrem de puțin probabil ca două drone să fi penetrat apărarea aeriană stratificată a Moscovei, “până în inima Kremlinului”. Imagini din ianuarie 2023, geolocalizate, arată că au fost amplasat sistemele antiaeriene Pantsir, în cercuri concentrice.
  • Răspunsul imediat, coerent și coordonat al Kremlinului la incident sugerează că atacul a fost pregătit intern în așa fel încât efectele sale politice preconizate să depășească jena cauzată de un eșec al antiaerienei. Kremlinul a acuzat imediat Ucraina că a condus un atac terorist, iar răspunsurile oficiale ale Rusiei s-au unit rapid în jurul acestei acuzații.
  • Dacă atacul nu ar fi fost organizat intern, el ar fi fost un eveniment surpriză. Răspunsul oficial inițial al Rusiei ar fi fost mult mai dezorganizat. Kremlinul nu a reușit până acum să genereze un răspuns informațional oportun și coerent, în cazul altor umilințe militare.

“Prezentarea rapidă și coerentă a unei narațiuni oficiale față de atac sugerează că Rusia a organizat acest incident, în imediata apropiere a sărbătorii Zilei Victoriei din 9 Mai, pentru a încadra războiul ca fiind existențial pentru publicul său intern. Kremlinul ar putea folosi atacul pentru a justifica fie anularea, fie limitarea în continuare a sărbătorilor de 9 mai, acțiuni care probabil ar spori efortul de informare încadrând războiul din Ucraina ca amenințări directe cu respectarea evenimentelor istorice venerate de către Rusia”.

ISW mai observă că numeroși bloggeri naționaliști ruși au comparat incidentul cu momentul 1987, când un pilot civil german a traversat URSS cu o aeronavă de mici dimensiuni și a aterizat lângă Kremlin. Dar această comunitate, chiar jenată de incident nu cere acum escaladării militare de represalii, pentru că atacul asupra Kremlinului nu schimbă situația operațională sau strategică din război, dar cere în schimb un răspuns prudent. “Acest mesaj de la milbloggeri pro-Kremlin ar putea susține evaluarea că scopul acestui atac sub steag fals a fost acela de a justifica măsuri de mobilizare sporite, mai degrabă decât o escaladare militară”, mai arată ISW.

O altă analiză, realizată de Sky News, arată că atacul a fost filmat din aproape toate direcțiile, iar rezultatul filmării este chiar spectaculos – dronele au o traiectorie aeriană peste celebra Catedrală Sf. Vasile, care apoi traversează Piața Roșie, trece peste mausoleul lui Lenin și pătrunde peste zidurile Kremlinului, prăbușindu-se pe cupola Senatului.

Momentul este util pentru Putin, căci comemorarea Zilei Victoriei, pe 9 mai, este anul acesta “un eveniment aproape anulat în mai multe orașe rusești, presupus din motive de securitate. Autoritățile spun că se tem de atacurile Ucrainei asupra unor mari adunări de oameni. Dar le este și frică de altceva – procesiunile “Regimentului nemuritor”, când oamenii de rând defilează cu poze ale rudelor care au murit război. Dacă oamenii ar aduce și fotografii cu cei dragi care au murit în Ucraina s-ar crea un moment dificil pentru regimul lui Putin, care încearcă să mascheze întreaga amploare a victimelor”, arată Sky News.

Analiza mai arată că săptămânile următoare ar putea amenința regimul Putin mai mult ca niciodată, pentru că războiul nu merge bine pentru Rusia, ofensivele sale mult lăudate de iarnă și apoi de primăvară nu s-au materializat cu adevărat, iar acum urmează contraofensiva Ucraineană.

“Dacă găsești o modalitate de a înspăimânta populația, o poți determina să facă ceea ce vrei, a spus Hermann Goring la procesul nazismului de la Nürnberg. O lovitură asupra citadelei guvernului rus, chiar înainte de o mare sărbătoare națională și patriotică, îi alarmează profund pe mulți dintre cetățenii ruși și întăresc în ochii acestora afirmațiile regimului Putin că țara lor este atacată de un Occident rusofob care nu se va opri de la nimic”, mai constată analiza Sky News.

Surse: ISW, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday