Poliția londoneză l-a arestat sâmbătă pe liderul grupului anti-monarhie Republic și pe alte 51 de persoane, care manifestau în timpul procesiunii de încoronare a regelui Charles. Ofițerii au transmis că datoria lor de a preveni evenimentele grave depășește dreptul acestora de a protesta.

Sute de demonstranți îmbrăcați în galben, pentru a se evidenția, s-au infiltrat printre oamenii care s-au strâns în centrul Londrei pentru a-l vedea pe rege. Au afișat pancarte pe care scria “Nu ești regele meu”. Potrivit agențiilor de presă din Marea Britanie, protestatarii au huiduit când regele Carol și Camilla se îndreptau spre Westminster Abbey.

Înțelegem cu desăvârșire îngrijorarea publicului în urma arestărilor pe care le-am făcut în această dimineață. În ultimele 24 de ore a avut loc o operațiune importantă a poliției, după ce am primit informații că protestatarii erau hotărâți să perturbe procesiunea Încoronării“, a transmis într-un comunicat comandantul Karen Findlay de la Poliția Metropolitană.

Protestele au avut loc și în Scoția, la Glasgow și în Țara Galilor, la Cardiff. Participanții de aici purtau bannere pe care scria “Aboliți monarhia, hrăniți oamenii”. Numeroase persoane și-au manifestat nemulțumirea pe rețelele de socializare, condamnând fastul ceremoniei care contrastează puternic cu criza costului vieții, potrivit Reuters.

Surse alternative: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday