Cinci surse americane, britanice și ucrainene au declarat pentru CNN că a scăzut eficiența lansatoarelor multiple de rachete HIMARS, din cauza metodelor de bruiaj electronic folosite de militarii ruși. Sursele au mai spus că oficialii americani și ucraineni au fost forțați să găsească noi modalități de a modifica softul HIMARS, pentru a contracara efortul rușilor, într-un “joc constant de-a șoarecele și pisica”. 

Un oficial american, care a cerut ca identitatea sa să fie protejată, a confirmat pentru CNN că i-a sfătuit pe ucraineni cum să identifice și să distrugă dispozitivele de bruiaj. El atrage atenția că există un număr limitat de moduri în care softul de pe HIMARS poate fi modificat. 

Un alt oficial al Pentagonului, citat tot sub protecția anonimatului, a atras atenția că strategia de a căuta permanent soluții la bruiaj nu este sustenabilă pe termen lung. O rezolvare definitivă este urgentă, în contextul în care Ucraina se pregătește să-și lanseze contraofensiva de primăvară, iar HIMARS este o piesă de bază a planului.

Conform unor documente ale Pentagonului divulgate lunile trecute de militarul american Jack Teixeira, care între timp a fost pus sub acuzare, SUA i-au ajutat pe ucraineni să localizeze dispozitivele rusești de bruiaj și să le distrugă, într-un efort “de înaltă prioritate. Vom continua să susținem ca aceste sisteme de bruiaj să fie distruse, în cea mai mare măsură posibilă”.

Oficial, Pentagonul minimizează impactul interferențelor asupra preciziei rachetelor. Un oficial de rang înalt a explicat că ucrainenii au tras, luni, 18 proiectile fără a avea probleme. El a refuzat să comenteze cu privire la impactul larg al echipamentelor de bruiaj. Nici Lockheed Martin, producătorul sistemelor HIMARS, nu le-a răspuns jurnaliștilor.

CNN explică faptul că în funcție de intensitatea bruiajului, o rachetă poate fi lansată și tot să provoace pagube materiale semnificative. Pe lângă sistemele GPS care le ghidează, rachetele mai au un rând de sistem de ghidaj mai puțin precis (navigație inerțială) care nu este afectat de interferențe. De asemenea, bruiajul militarilor ruși poate reprezenta un dezavantaj chiar, prin afectarea căilor de comunicare și de operare pe câmpul de luptă.

Steve Anderson, general american de brigadă (în retragere) a analizat rolul HIMARS, într-o intervenție pentru CNN: “Una este să-i ții pe ruși acolo unde sunt acum. Alta este să-i alungi. Sunt bine așezați, sunt acolo de un an de zile. Sistemele au fost extrem de importante. Ucrainenii trebuie să fie capabili să mențină aceste sisteme în joc și să continue să le folosească pentru a lovi eficient, în adâncime”.

Conform celor mai recente date furnizate de Pentagon, Armata Americană a transferat celei ucrainene 18 HIMARS și a promis încă 20. De asemenea, încă 10 au fost livrate de către alte state membre NATO. Numărul exact de proiectile pentru lansatoare nu a fost dezvăluit.

CNN amintește că de aproape un an, HIMARS este sistemul de rachete cu cea mai lungă rază de acțiune al Ucrainei, până la 80 de kilometri. Permite lansarea succesivă a șase rachete, care au o precizie de aproape trei metri. Ele au fost folosite pentru a distruge centre logistice, depozite de muniție, posturi de comandă sau noduri de comunicații ale Armatei Ruse. De asemenea, au fost esențiale pentru eliberarea unor teritorii ocupate, în toamna trecută, din sudul și nord-estul țării.

Sursa: CNN

Foto: Roberts Ratuts/Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday