Tedros Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat, în urma ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență al Organizației, că Covid-19 nu mai reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional (PHEIC): “De mai bine de un an, pandemia se află pe o pantă descendentă. Această tendință a permis majorității țărilor să revină la viața pe care o cunoaștem înainte de Covid-19”. 

În termeni practici, explică The New York Times, decizia de astăzi nu aduce multe schimbări. Multe țări au pus capăt stării de urgență și au renunțat la cele mai multe dintre restricțiile impuse pentru controlarea răspândirii virusului. Totuși, Covid-19 va continua să aibă statutul de pandemie conform clasificării OMS, la fel ca și HIV-ul. Concret, PHEIC funcționa ca un acord între țări de a respecta recomandările OMS pentru o mai bună gestionare a situației de urgență. Sub PHEIC, fiecare țară, la rândul său, își declară propria urgență de sănătate publică – declarații care au valoare juridică.

CNN amintește că OMS a declarat că răspândirea coronavirusului reprezintă o urgență de sănătate publică la nivel internațional în ianuarie 2020, iar șase săptămâni mai târziu a declarat pandemie.

Până în prezent, au fost înregistrate oficial peste 765 de milioane de cazuri de Covid-19, potrivit celor mai recente date furnizate de OMS și citate de CNN. De asemenea, aproape șapte milioane de persoane infectate și-au pierdut viața. Dacă în Europa s-au înregistrat cele mai multe cazuri, pe cele două continente americane s-au produs cele mai multe decese.

CNN subliniază că în ultima săptămână din aprilie, 3.500 de persoane au murit de coronavirus și că rămân miliarde de persoane nevaccinate împotriva virusului, la nivel global.

Surse alternative: CNN, The New York Times

Foto: Dreamstime/Lukas Gojda

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday