Curtea de Apel Cluj-Napoca a decis în ședința de astăzi să mențină definitiv hotărârea Tribunalului Sălaj, care, în luna ianuarie, a respins solicitarea lui Lucian Bode de a fi suspendată hotărârea prin care Universitatea “Babeș-Bolyai” (UBB) a stabilit că teza sa de doctorat este plagiată. “Menţine hotărârea atacată. Respinge recursul declarat de recurentul Bode Lucian împotriva sentinţei civile din 17.01.2023 pronunţată în dosarul Tribunalului Sălaj pe care o menţine în întregime. Decizia este definitivă”, se arată în minuta Curții de Apel.

Reamintim, pe 11 ianuarie 2023, după o analiză a jurnalistei Emilia Șercan, Comisia de Etică a Universității Babeş Bolyai a constatat că ministrul Lucian Bode a plagiat în teza sa de doctorat, concluzionând că ”teza este profund viciată”. Joi, Bode a pierdut un al doilea proces cu Universitatea “Babeș-Bolyai”, în care a cerut suspendarea deciziei din luna ianuarie prin care UBB a certificat că teza sa este plagiată.

Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate. În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia ii solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii. Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”, sublinia în ianuarie Comisia de Etică a Universității Babeş Bolyai. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday