UPDATE 11:30: Într-o adresare către comandantul suprem, conducătorul Statului Major General, ministrului Apărării și poporului Rusiei, Evgheni Prigojin a anunțat că se va retrage din Bahmut pe 10 mai, deoarece din lipsa muniției membrii grupării pe care o conduce mor fără rost.

Acesta a explicat că data aleasă este simbolică pentru a depăși sărbătoarea sacră a rușilor – 9 mai, Ziua Victoriei – cu strălucirea armelor rusești. Ne vom linge rănile, iar când Patria va fi în pericol, vom interveni din nou pentru apărarea ei. Poporul rus poate conta pe noi”. Anunțul a fost făcut de Prigojin alături de mai mulți membri ai grupării sale, într-un video postat online.

Anterior, Prigojin a vorbit despre o ruptură din ce în ce mai adâncă cu Ministerul rus al Apărării, pe fondul rivalității în creștere dintre cele două corpuri de pe câmpul de luptă ucrainean.

Bătălia pentru acest oraș important din punct de vedere strategic a devenit cea mai lungă și cea mai sângeroasă a războiului, cu pierderi grave atât de partea rusă, cât și de cea ucraineană. Forțele ruse au fost neclintite luni de zile cu privire la capturarea orașului, în ceea ce ar fi devenit prima lor victorie semnificativă pe câmpul de luptă în aproximativ opt luni. Bătălia a epuizat însă rezervele de artilerie ale ambelor părți, cu mii de obuze trase zilnic. Wagner a pledat în mod constant pentru mai multe muniții pentru a asigura o victorie.

Știrea inițială: Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a postat o filmare în care se văd zeci de luptători ai grupării sale, decedați. Într-o ieșire furioasă, acesta afirmă că “sunt morții dintr-o singură zi”, și îi apostrofează pe comandanții ruși pentru lipsa muniției.

Filmarea lui Evgheni Prigojin pare a fi făcută azi-noapte și nu poate fi difuzată, din cauza durității imaginilor și a limbajului. Liderul Wagner apare în fața a zeci de cadavre înșirate, despre care spune că “sunt toți lupători Wagner, care au murit astăzi. E sânge proaspăt!” 

Urmează apoi o ieșire furioasă în care afaceristul rus îi înjură fără menajamente pe ministrul Apărării Serghei Șoigu și pe comandantul militar al Armatei Ruse, Valeri Gherasimov, pe care îi acuză că nu aprovizionează frontul cu muniții. Prigojin spune că oamenii săi au murit pentru că “deficitul de muniție este de 70%”, ceea ce ar însemna că gruparea militară privată are de trei ori mai puține gloanțe și obuze decât ar avea nevoie.

Nu este prima dată când Prigojin se poziționează ostil față de conducerea Ministerului rus al Apărării, dar aceasta este categoric cel mai dur și mai șocant dintre atacurile sale.

Gruparea Wagner luptă în special la Bahmut (Donbas) unde, deși a reușit să cucerească 85% din oraș, progresul a fost lent, pe durata a cel puțin opt luni, iar pierderile sunt estimate la zeci de mii de oameni.

Alte evenimente din ultimele 24 de ore, sintetizate de ISW:

  • Surse ruse susțin că Armata Rusă a avansat la sud de Kreminna, pe Frontul de Est.
  • Forțele ucrainene au efectuat un contraatac limitat la sud-vest de Bahmut (Donbas). Rușii au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei Avdiivka-Donețk.
  • Surse ruse spun că a fost repins un atac al forțelor ucrainene, în regiunea Zaporijie (Frontul de Sud).

Surse: ISW, PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday