Cele nouă țări susțin că invazia Rusiei în Ucraina și schimbările geopolitice pe care aceasta le-a declanșat sunt motive suficiente pentru a lansa revizuirea și pentru a trece treptat de la unanimitate la majoritatea calificată. Conform normelor actuale, toate deciziile de politică externă din UE necesită aprobarea unanimă a celor 27 de state membre. Totuși, ar fi nevoie de 15 state pentru ca această regulă să îndeplinească ea însăși regula majorități calificate.

În grupul nou format se află Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Slovenia și Spania, și este deschis și altor țări care doresc să se alăture. Misiunea lor colectivă este de a accelera procesul decizional și de a-l reface “într-un mod pragmatic, concentrându-se pe măsuri practice concrete” în cadrul tratatelor UE.

Majoritatea calificată se aplică și în prezent în aproape toate domeniile de politică ale Uniunii, așa cum ar fi acțiunea climatică, reglementarea digitală, piața unică și migrația. “Politica externă a UE are nevoie de procese și proceduri adaptate pentru a consolida UE ca actor de politică externă”, au scris cele nouă țări într-o scurtă declarație publicată joi, adăugând că “Îmbunătățirea procesului de luare a deciziilor este, de asemenea, esențială pentru ca UE să fie pregătită pentru viitor”.

Sprijinul Germaniei și al Franței, cele mai mari și mai influente două economii din cadrul blocului comunitar, conferă campaniei un impuls semnificativ în ceea ce privește credibilitatea și vizibilitatea.

Cu toate acestea, declarația lor nu menționează domenii specifice de politică externă cărora ar trebui să li se aplice majoritatea calificată, mai degrabă decât unanimitatea. Țările promit să își împărtășească viitoarele deliberări “în mod transparent” cu celelalte state membre și să își coordoneze activitatea cu instituțiile UE.

Sursă: Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday