Oficiul de statistică al Uniunii Europene transmite că, în 2022, sectorul energetic s-a confruntat cu provocări enorme. Invazia Rusiei în Ucraina și sancțiunile aferente impuse de către UE Rusiei au avut un impact considerabil asupra piețelor, ceea ce, alături de tranziția către energia regenerabilă și majorarea prețurilor la energie, petrol și gaze de la sfârșitul anului 2021, “au îngreunat viața populației”.

Având în vedere că Rusia a fost cel mai mare furnizor de combustibili fosili pe piețele europene, mai scrie Eurostat, petrolul a fost una dintre componentele mixului energetic cel mai afectat de tensiunile dintre Europa și Moscova. În timp ce cererea a rămas stabilă, comparativ cu nivelul din 2019 (ultimul an relevant din punct de vedere al cererii, în contextul în care pandemia a afectat următorii doi ani), importurile de petrol rusesc au scăzut de la 207 milioane de tone la 133 milioane de tone în 2022 (-36%).

Renunțarea treptată la petrolul rusesc a făcut loc altor producători să obțină o cotă de piață mai mare. Astfel, comparativ cu 2019, SUA și-au majorat exporturile anuale către UE cu 25,8 milioane de tone (+63%), Norvegia cu 16,9 milioane de tone (+37%), Brazilia cu 8,7 milioane de tone (+194%), Angola cu 4,1 milioane (+57%) și Emiratele Arabe Unite cu 1,4 milioane de tone (+24%). 

Sursa: Eurostat

Sursa Foto: Orientaly / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday