FED, banca centrală a Statelor Unite, a majorat miercuri dobânda de referință cu +0,25%, în jurul nivelului de 5,25%, a zecea majorare din ultimele 14 luni. Economiștii Rezervei Federale au semnalat însă că ar putea fi ultima astfel de măsură, pentru a oferi oficialilor timp să evalueze modul în care economia, inflația și piețele financiare evoluează în următoarele săptămâni și luni.

Analiștii avertizează însă că exprimarea folosită de economiștii americani nu garantează că FED nu va mai majora dobânda și luna viitoare, la următoarea ședință de politică monetară. Creșterea economică a SUA rămâne modestă, dar evoluțiile recente sunt susceptibile să ducă la înăsprirea condițiilor de creditare pentru gospodării și întreprinderi și, totodată, să influențeze activitatea economică, angajările și inflația, a mai transmis Rezerva Federală a Statelor Unite.

Temerile cu privire la stabilitatea piețelor financiare după recentele falimente ale mai multor bănci americane au contribuit la o subtilă reticență a FED privind majorarea în continuare a dobânzii de referință. Luna trecută, un guvernator al băncii centrale a SUA a declarat însă că politica monetară trebuie să fie înăsprită în continuare. Nivelul cu care va fi majorată dobânda va depinde de rata inflației, economia reală și condițiile de creditare din perioada respectivă.

Surse: BBC, Reuters, Business Insider

Foto: Marchmeena | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday