Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, în raportul său anual, Reporteri fără Frontiere (RSF) a prezentat situația jurnalismului la nivel mondial, subliniind că dezinformarea și inteligența artificială reprezintă amenințări tot mai mari pentru acest domeniu. Potrivit raportului, libertatea presei se află într-o stare precară în numeroase țări. 31 dintre țările evaluate, printre care India și Turcia, se află “într-o situație foarte gravă”, în creștere comparativ cu anul trecut. 

Sondajul evaluează starea presei în 180 de țări și teritorii, analizând capacitatea jurnaliștilor de a publica știri de interes public fără amenințări la adresa siguranței lor. În acest an, România a urcat trei poziții, pe locul 53, dar a fost evaluată drept o țară cu un “peisaj mediatic divers și pluralist, însă în lipsa transparenței finanțării mass-media, în special din fonduri publice, precum și din cauza dificultăților de pe piață, fiabilitatea informațiilor și încrederea în mass-media este subminată.”

În România, numărul de instituții de presă scrisă este în scădere, în timp ce instituțiile de presă online și canalele de radio și televiziune sunt în plină expansiune, lucru ce permite transformarea acesteia într-un instrument de propagandă, avertizează RSF. Raportul mai subliniază că presa din România “duce lipsă de independență” și suferă de încercări de interferență din partea politicului, în special la numirea șefilor radioului și televiziunii publice, precum și a celor din Consiliul Național al Audiovizualului.

Legislația care protejează presa și libertatea de exprimare este insuficient aplicată, se mai arată în raport, chiar dacă, oficial, este în conformitate cu standardele europene, inclusiv la nivel constituțional. “De asemenea, sistemul judiciar încearcă să forțeze mass-media să își dezvăluie sursele. În ceea ce privește finanțarea presei, companiile mari reușesc să fie independente, însă majoritatea jurnaliștilor depind de surse externe de finanțare”, subliniază RSF. 

În contextul pandemiei de Covid și al războiului din Ucraina, presa din România s-a confruntat cu propaganda în mediul online, deoarece o multitudine de știri false au fost promovate publicului larg de către instituții media și de politicieni, lucru ce a slăbit încrederea în jurnaliști. Aceștia sunt adesea ținta amenințărilor, atacurilor și a campaniilor de defăimare, iar în situația actuală a războiului din Ucraina, “serviciile de informații încearcă să obțină mai multă putere și influență”. 

În fruntea clasamentului pentru libertatea presei se află Norvegia, pentru al șaptelea an consecutiv, fiind urmată de Irlanda. Sondajul evaluează starea presei în 180 de țări și teritorii, analizând capacitatea jurnaliștilor de a publica știri de interes public fără amenințări la adresa siguranței lor. Progresele tehnologice rapide permit guvernelor să denatureze realitatea, iar conținutul fals este mai ușor de publicat, se arată în raport.

Din cauza războiului din Ucraina, propaganda din mediul online a devenit mai intensă, se mai arată în raport. Rusia, care a scăzut deja în clasament anul trecut după invazie, a mai coborât încă nouă poziții în 2023, în timp ce presa de stat prezintă situația așa cum este văzută de Kremlin, iar cei care se opun sunt reduși la tăcere. Luna trecută, Moscova l-a arestat pe reporterul Evan Gershkovich, primul jurnalist american reținut în Rusia sub acuzația de spionaj, de la sfârșitul Războiului Rece.

Surse: RSF, The Guardian

Sursa foto: Yavuz Sariyildiz | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday