Comisia Europeană anunță că a adoptat astăzi “măsuri preventive excepționale și temporare cu privire la importurile unui număr limitat de produse din Ucraina” (grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui), având în vedere “circumstanțele excepționale de blocaje logistice grave cu care se confruntă cinci state membre – România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia”. Măsurile intră în vigoare azi și vor dura până la 5 iunie 2023.

Comisia precizează că cerealele ucrainene pot continua libera circulație în celelalte state membre, inclusiv să circule sau să tranziteze prin aceste cinci state enumerate mai sus. În paralel, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia s-au angajat să-și ridice măsurile unilaterale cu privire la grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui și orice alte produse care provin din Ucraina.

În timp ce abordează preocupările fermierilor din acele state membre învecinate cu Ucraina, măsurile susțin angajamentul ferm al UE de a sprijini Ucraina și de a-și păstra capacitățile de a-și exporta cerealele, care sunt esențiale pentru a hrăni întreaga lume și pentru a menține prețurile la alimente scăzute“, se arată în comunicatul de presă.

În plus, fermierii din cele cinci state membre vor beneficia de măsuri suplimentare pentru a facilita tranzitul exporturilor de cereale ucrainene prin intermediul căilor de solidaritate către alte state. Comisia este pregătită să reimpună măsuri preventive după expirarea actualului termen de 5 iunie 2023, atâta timp cât situația excepțională continuă.

Sursă: Comisia Europeană

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday