Guvernul va mai permite doar vânzarea țigărilor electronice pentru care există prescripție medicală. Ele vor avea, totuși, un nivel mai scăzut de nicotină, pentru a-i ajuta pe fumătorii tradiționali să renunțe la viciu, și se vor vinde în farmacii. Țigările electronice de unică folosință (disponsable vapes) vor fi interzise complet.

Mark Butler, ministrul Sănătății, a declarat: La fel cum au făcut cu fumatul, Big Tobacco a luat un alt produs care creează dependență, l-a învelit în ambalaje strălucitoare și a adăugat arome pentru a crea o nouă generație de dependenți de nicotină.

Țigările electronice, considerate “o alternativă mai sigură a tutunului” și un produs care îi ajută pe fumători să renunțe la viciu, scrie Reuters, presupun încălzirea unui lichid care conține nicotină și transformarea acestuia în vapori pe care utilizatorii îi inhalează. Însă există studii mai recente despre impactul negativ pe care le-ar putea avea asupra organismului.

Butler explică faptul că țigările electronice au devenit un produs recreațional, vândut mai ales adolescenților și tinerilor. Acesta este un produs destinat copiilor noștri, vândut alături de acadele și batoane de ciocolată. A devenit problema comportamentală numărul unu în licee și se răspândește și în școlile primare.

22% din tinerii australieni cu vârste între 18 și 24 de ani au folosit cel puțin o dată o țigară electronică, scrie Reuters, care mai arată că executivul va aloca 155 de milioane de dolari pentru finanțarea planului.

Australia are deja una dintre cele mai dure legi anti-fumat din lume, după ce, în 2012, țara i-a obligat pe producători să renunțe la ambalajele distincte și colorate și să își vândă produsele în pachete uniforme. Firmele producătoare de tutun au trecut rapid la țigări electronice, cu arome diferite, și au creat designuri pentru tineri.

Anunțul Australiei vine după ce, luna trecută, Marea Britanie a lansat un program de reducere a numărului de fumători, prin promovarea țigărilor electronice. În jur de un milion de fumători britanici vor primi un astfel de dispozitiv.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Sursa Foto: Hazem Mohamad / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday