În cadrul inițiativei, prima de acest fel la nivel global, aproximativ unul din cinci fumători din Marea Britanie vor primi un astfel de “kit” care conține o țigare electronică și arome. Ministerul Sănătății a transmis că, în cadrul aceleiași inițiative, guvernul va oferi gravidelor până la 400 de lire sterline pentru a renunța la fumat. Oficialii guvernamentali spun că în jur de 10% dintre femeile britanice continuă să fumeze în timpul sarcinii și speră că un stimulent financiar le va determina să renunțe la viciu până la sfârșitul anului.

Până la doi din trei fumători înrăiți mor din cauza fumatului. Tutunul este singurul produs aflat la vânzare care ucide. Un milion de fumători vor primi un nou stimul pentru a renunța la fumat. Vom finanța un nou program național de «înlocuire pentru oprire», primul de acest fel din lume”, a transmis Ministerul britanic al Sănătății. Pentru un astfel de program, oficialii britanici se așteaptă ca guvernul din Downing Street să aloce aproximativ 45 de milioane de lire sterline, în următorii doi ani. 

Susținătorii programului au salutat măsurile și le-au descris ca “pași bineveniți în direcția corectă”, precizând însă că sunt “departe de a fi suficiente”. Experții se așteaptă, în general, ca promisiunea de reducere a procentului fumătorilor sub pragul de 5% din populație până în 2030 (de la 13% în prezent) să nu fie atinsă dacă guvernul nu vine cu măsuri suplimentare. Spre exemplu, guvernul britanic a alocat peste 68 de milioane de lire sterline în perioada 2021-2022 pentru măsuri de reducere a numărului de fumători. Atunci, estimează experții, doar 100.000 de persoane au renunțat la viciu. 

Anul trecut, un studiu amplu condus de un cunoscut doctor britanic, Dr. Javed Khan, a scos în evidență faptul că fumatul ar trebui interzis în spațiile publice din aer liber. “Guvernul trebuie să accepte că promovarea țigărilor electronice este un instrument eficient pentru a face oamenii să renunțe la fumatul convențional. Știm însă că inhalarea vaporilor nu este «un glonț de argint» și nici total lipsită de riscuri, dar alternativa este mult mai rea”, se mai arată în raportul menționat, care conchide faptul că, deși sunt nocive, țigările electronice prezintă mai puține riscuri pentru sănătatea consumatorilor decât tutunul.

Pe de cealaltă parte, criticii țigărilor electronice au avertizat că popularitatea dispozitivelor în rândul copiilor îi expune pe minori la chimicale ale căror efecte pe termen lung sunt încă neclare. Datele autorităților sanitare din UK arată că aproximativ 9% dintre minorii cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani au folosit țigările electronice în 2021, comparativ cu 6% în urmă cu trei ani. În acest sens, guvernul a mai transmis că va implementa o campanie pentru a preveni vânzarea de țigări electronice minorilor.

Surse: Guvernul Marii Britanii, Reuters

Sursa Foto: Hazem Mohamad / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday