În vârstă de 75 de ani, Hinton este britanic și a fost supranumit “nașul inteligenței artificiale”, iar cercetările sale din ultimii zece ani în domeniul învățării profunde (deep learning) și al rețelelor neuronale au deschis calea pentru sistemele actuale de inteligență artificială precum ChatGPT. El spune că în acest moment AI nu depășește capacitatea umană de a raționa, dar acest lucru se va întâmpla curând.

“În momentul de față, ceea ce vedem este că chatboți precum GPT-4 eclipsează omul în ceea ce privește cantitatea de cunoștințe generale acumulate și o eclipsează cu mult. În ceea ce privește raționamentul, nu este la fel de bun, dar face deja raționamente simple. Și, având în vedere ritmul de progres, ne așteptăm ca lucrurile să evolueze destul de repede. Așa că trebuie să ne facem griji în această privință. În acest moment, sistemele AI nu sunt mai inteligente decât noi, din câte îmi dau seama. Dar cred că în curând ar putea fi”, a precizat Geoffrey Hinton pentru BBC.

The New York Times, care a fost prima publicație ce a aflat de demisia lui Hinton de la Google și a stat de vorbă cu omul de știință scrie că acesta se teme în primul rând de faptul că persoane rău intenționate ar putea folosi inteligența artificială pentru “lucruri rele”. Aparent, acesta crede că schimbarea obiectivelor AI “este doar cel mai rău lucru care se poate întâmpla, dar este un scenariu de coșmar. Vă puteți imagina, de exemplu, că o persoană rău intenționată, cum ar fi președintele rus Vladimir Putin, ar decide să dea boților capacitatea de a-și crea propriile sub-obiective”.

Omul de știință a avertizat că acest lucru ar putea, în cele din urmă, “să creeze sub-obiective de genul <<trebuie să obțin mai multă putere>>”. El a adăugat: “Am ajuns la concluzia că tipul de inteligență pe care îl dezvoltăm este foarte diferit de inteligența pe care o avem noi, oamenii. Noi suntem sisteme biologice, iar acestea sunt sisteme digitale. Iar marea diferență este că, în cazul sistemelor digitale, acestea creează mai multe copii ale aceluiași set de sarcini, pentru același model al lumii în care trăim. Și toate aceste copii pot învăța separat, dar își pot împărtăși cunoștințele instantaneu. Este ca și cum ai avea 10.000 de oameni și de fiecare dată când o persoană a învățat ceva, toată lumea află instantaneu. Altfel spus, chatboții pot afla, cunoaște și evolua mult mai multe și mult mai repede decât orice persoană umană.”

Hinton a subliniat că nu vrea să critice Google și că gigantul tehnologic a fost “foarte responsabil” în privința dezvoltării AI. Într-o declarație separată, Jeff Dean, cercetătorul șef al Google, a spus că “rămânem dedicați unei abordări responsabile a inteligenței artificiale. Învățăm continuu pentru a înțelege riscurile emergente, inovând în același timp cu îndrăzneală”.

Surse alternative: The New York Times, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday