Prețurile petrolului scad pe bursa asiatică, pe fondul temerilor că Rezerva Federală a SUA va majora din nou dobânda de referință, ceea ce va afecta cererea și creșterea economică. Țițeiul european BRENT se tranzacționează sub 80 de dolari/baril.

Prețul pentru țițeiul european Brent, cu livrare în iulie, a scăzut cu 0,8% (61 de cenți), la 79,72 de dolari/baril. În același timp țițeiul american West Texas a suferit tot o scădere de 0,8%(63 de cenți) și se tranzacționează acum la 76,15 dolari/baril.

Analiștii estimează că Rezerva Federală a SUA urmează să majoreze în această săptămână încă o dată dobânda de referință, cu 0,25%. În ultimul an, FED a majorat în repetate rânduri rata dobânzii de politică monetară, de la aproape zero cât era în martie anul trecut,  la intervalul actual de 4,75% – 5%.

În același timp, indicele de achiziții din industria prelucrătoare din China a scăzut la 49,2 de la 51,9 în martie, potrivit datelor oficiale publicate duminică. Activitatea fabricilor din Japonia, a treia cea mai mare economie a lumii, a scăzut, de asemenea, pentru a șasea lună consecutiv în aprilie.

Vineri, prețul petrolului a crescut în cea mai mare parte cu peste 2%, după ce firmele energetice au raportat profituri, iar datele din SUA au arătat că producția de țiței a scăzut, în timp ce cererea a crescut. Producția de țiței din SUA a scăzut în februarie la 12,5 milioane de barili pe zi, cel mai scăzut nivel din decembrie, pe când cererea de combustibili a crescut la aproape 20 de milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel din noiembrie, potrivit Energy Information Administration.

Sursă: Reuters

Folosim cookies