Echipa de cercetători de la Universitatea din Queensland (Australia) a analizat apa reziduală din 47 de orașe din Europa, SUA, Canada, Noua Zeelandă, Australia, China, Brazilia și Coreea de Sud, în jurul sărbătorii de Anul Nou din 2019 până în 2022. În probele analizate, oamenii de știință au descoperit 18 noi substanțe psihoactive care imită efectele drogurilor deja bine cunoscute, dar cu ușoare modificări ale structurii chimice. 

Aceste chimicale sunt sintetizate pentru a înlocui substanțele psihoactive interzise, ceea ce înseamnă că au o structură moleculară ușor diferită pentru a evita reglementările legale. În general, ele sunt fabricate în cantități mai mici decât drogurile ilicite tradiționale, îngreunând misiunea forțelor de ordine de a le depista, a explicat Richard Bade, coordonatorul studiului.

Raportul oamenilor de știință arată că astfel de noi substanțe psihoactive au fost găsite în întreaga lume, dar a scos la iveală anumite tendințe regionale puternice. Cele mai răspândite clase de substanțe au fost cationii sintetici, care imită catinona, un drog vegetal. O subclasă a acestei substanţe, 3-metilmetcatinona, a fost găsită în cantități deosebit de mari în Europa, în special în Spania și Slovacia şi, ulterior, s-a răspândit şi în America de Nord și Oceania.

În Australia, echipa de cercetători a descoperit șapte noi chimicale – printre care mefedrona, etilona și eutilona – substanțe care au un efect similar cu cel al comprimatelor de ecstasy sau al cocainei. În SUA, mitraginina – analgezicul de origine vegetală extras din planta kratom – a fost depistată în cantități extrem de mari. Autoritatea americană de reglementare din domeniul medical, Food and Drug Administration, a avertizat în repetate rânduri cu privire la pericolele pe care le prezintă planta respectivă, dar substanța în cauză încă nu este interzisă. 

Sursa: Deutsche Welle
Studiul integral: ScienceDirect

Foto: Phuttaphat Tipsana | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday