Liderul SpaceX, a explicat faptul că, la lansarea misiunii de testare, de acum o săptămână, Starship a generat o neașteptată tornadă de pietre, din cauza spargerii platformei betonate de pe care a plecat, din cauza presiunii exercitate la pornirea motoarelor. În plus, trei dintre cele 33 de motoare au cedat înainte ca nava să părăsească platforma.Sistemul a considerat că nu erau funcţionale pentru a le aduce la forța de propulsie maximă, așa că le-a oprit, a spus Musk. 

După decolare, alte motoare au început să se oprească succesiv, iar racheta și-a pierdut capacitatea de a-și coordona direcția prin orientarea duzelor motoarelor. Din acel moment, a scapat de sub control 

Elon Musk adaugă că funcţia de autodistrugere implementată nu a intrat instant în funcţiune, ci s-a activat cu 40 de secunde mai târziu decât era prevăzut iniţial.A fost nevoie de mult prea mult timp pentru a distruge rezervoarele […] ceea ce poate indica că legăturile structurale ale vehiculului par să fie mai bune decât ne așteptam“.

Ca viitoare măsuri de precauţie, Musk îşi propune să adauge mai mult explozibil pentru o autodistrugere mai rapidă a rachetei şi, în locul betonului de pe platforma de lansare, va fi folosită o placă mare de oțel, răcită cu apă în timpul lansării. Estimează că fabricarea următoarei rachete precum și reparațiile și îmbunătățiirile de la rampa de lansare vor fi gata în 6-8 săptămâni.

Elon Musk admite că, în urma lansării, au fost împrăştiate resturi ale rachetei într-o zonă vastă, precum şi un nor de praf uriaş, care au ajuns apoi într-un oraş din extremitatea sudică a Texasului, la kilometri distanță de rampa de lansare.

Cu toate acestea, fondatorul companiei SpaceX consideră lansarea un succes: rezultatul a fost poate chiar ușor peste așteptările mele […] a decolat cu pagube minime la nivelul platformei de lansare“, a declarat acesta. A adăugat apoi că scopul misiunii a fost unul educativ și că mai multe lansări de test sunt planificate pentru 2023. După încă patru sau cinci lansări de acest fel, consider că sunt aproape 100% șanse să ajungem pe orbită, în 12 luni“, a mai spus Elon Musk.

Sursă: The New York Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday